Novo otkriće na Saturnovom mjesecu Enkeladu uzbudilo naučnu zajednicu

Radiosarajevo.ba
Novo otkriće na Saturnovom mjesecu Enkeladu uzbudilo naučnu zajednicu
Foto: NASA / Ilustracija
Zahvaljujući podacima koje je sakupila sonda Cassini, naučnici su prepoznali tragove složenih organskih molekula koje navodno izlijeću iz Enkeladovih ledom prekrivenih okeana.

Ti spojevi su samo još jedan znak da intrigantni Saturnov mjesec ima sve potrebne "sastojke" za nastanak života.

Naučnici širom svijeta, pogotovo oni koje intrigira ksenobiologija, tvrde da u usporedbi s drugim mjesecima Sunčevog sustava Enkelad ima najveću šansu za postojanje života - prije svega zato što je riječ o satelitu koji ispod ledene kore ima topli okean i kamenitu jezgru.

Nedavna istraživanja dokazala su da Enkeladovi okeani sadrže jednostavne organske spojeve, minerale i molekularni vodik (koji je vrlo važan izvor hemijske energije).

Podsjetimo, hidrotermalni procesi blizu vulkanskih otvora na dnu Zemljinih okeana sadrže kompleksne ekosisteme, što je vrlo ohrabrujuća okolnost.

Nedavno objavljeni rezultati istraživanja predlažu da Enkeladov okean također sadrži kompleksne organske spojeve - dodavši još jedan argument u korist teorije da Saturnov mjesec ima osnovne hemijske uvjete za nastanak života.

Ovo otkriće nije konačni dokaz da na udaljenom mjesecu postoji život, no dokazuje da je njegov okean mjesto gdje mogu nastajati složene i dinamične molekule, kao i hemijske reakcije potrebne za nastanak mikroorganizama, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije