! / Njujorška policija dobila zastrašujuće pojačanje

24. 02. 2021. u 16:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Stanovnike jedne ulice u Bronxu ove sedmice je iznenadio, a neke i uznemirio i šokirao prizor policijske akcije u kojoj je glavnu ulogu imao - robotski pas.

Riječ je o svestranom modelu Spot Boston Dynamicsa, kojeg su prošle godine zaposlili u policijskom odjelu u New Yorku i kojeg su do sada već koristili u nekoliko slučajeva. U međuvremenu je policija poradila na imidžu Spota, koji je svoju prepoznatljivu žutu boju zamijenio policijskom plavom, piše Zimo.hr.

Iako je zaposlen da “služi i štiti” ljudima, mnogima ranojutarnja scena Digidoga (kako je nazvan policijski model Spota) nije unijela previše povjerenja jer, čak i kao policijski robotski pas, izgleda prilično zastrašujuće. U ovom slučaju policija je s Digidogom reagovala na dojavu o slučaju otmice u jednom stanu. Robot je ušao u zgradu kao izvidnica, ali na mjestu na kojem je prijavljena otmica nitko nije pronađen.

Policija je robota zaposlila upravo za ovakve i slične situacije u kojima postoji velik rizik za živote policajaca koji bi ulaskom na nepoznat i opasan teritorij mogli biti napadnuti. Umjesto toga šalje se Spot, tj. Digidog kako bi izvidio situaciju i otvorio put policiji. Također, ne treba zanemariti ni faktor iznenađenja i straha jer sigurno nitko kome ovaj robotski pas pokuca na vrata ne može ostati smiren.

Osim što se može kretati po stepenicama te po neravnom terenu, snijegu i kiši, Digidog je opremljen i senzorima i kamerama zahvaljujući kojima (i uz pomoć AI) se kreće, ali i šalje sliku uživo kako bi policija s udaljenog mjesta mogla pratiti što se dešava na mjestu koji istražuje. Također, ima zvučnike i mikrofon tako da može služiti i za komunikaciju s osumnjičenima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA