Njemačka: Huawei mora pokazati da poštuje naše sigurnosne zahtjeve

Radiosarajevo.ba
Njemačka: Huawei mora pokazati da poštuje naše sigurnosne zahtjeve
Foto: EPA-EFE / Huawei

Njemačka očekuje da će Huawei pokazati da može ispuniti njezine sigurnosne zahtjeve za sudjelovanje u uvođenju 5G mreže u zemlji, izjavio je u petak njemački ministar ekonomije Peter Altmaier nakon sastanka s direktorom kineske kompanije, prenosi Aljazeera Balkans.

„Jasno sam dao do znanja da je telekomunikacijska sigurnost od velikog značaja, da očekujemo od svih operatera da ispune naše sigurnosne zahtjeve i da je sada dužnost Huaweija da nam dokaže kako je u stanju to učiniti“, rekao je Altmaier nakon sastanka s direktorom Huaweija Renom Zhengfeijem u Šangaju, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Njemački ministar je, prema riječima njegove glasnogovornice, naveo i da su zaštita podataka građana i poštovanje njemačkog zakona od ključnog značaja.

Altmaier i Ren su razgovarali o pravnim i tehničkim sigurnosnim pitanjima vezanim za ekspanziju 5G mreže, strukturi „clouda“, kao i o automatizaciji proizvodnih tehnologija i razmjeni podataka, što je poznato kao „industrija 4.0“.

Njemačka je u martu uvela strožije kriterije za prodavače telekomunikacijske mrežne opreme, ali nije eksplicitno spomenula Huawei, već je samo navela da se isti propisi trebaju primjenjivati na sve prodavače.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i moćno udruženje industrijalaca BDI distancirali su se ranije od američke odluke o stavljanju kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija na crnu listu.

Sjedinjene Američke Države optužile su Huawei za špijunažu, kršenje trgovinskih sankcija protiv Irana i krađu intelektualnog vlasništva.

Kina je prethodno kritizirala američki potez i zaprijetila da će poduzeti korake kako bi zaštitila svoje tvrtke, dok se gospodarski "teškaši" sukobljavaju oko trgovine.

„Europa treba zadržati vlastiti smjer i ne smije biti uvučena u trgovinski spor Kine i SAD-a“, objavio je BDI.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u martu je oštro odbacio miješanje SAD-a u proces donošenja odluke u vezi s dodjelom koncesija za gradnju mobilne mreže pete generacije (5G) u Njemačkoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije