Nije kvar: Evo zašto se iPhone prestaje puniti na 80 posto baterije...

/ Komentari (3)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Role

To ima većina smarthphone uređaja

Andro Knego

Na svim telefonima radi produženja vijeka trajanja baterije postoji opcija u postavkama da se namjesti na 80 % punjenja ili 100 %.

Čitajte...

Ta opcija je po osnovnim postavkama aktivirana već zadnje dvije verzije IOS-a. Mobitel inteligentno prati navike korisnika kada telefon stavlja na punjač a kada ga skida sa punjača. Ukoliko korisnik svaku noć prije pavanja stavimobitel da se puni, mobitel će se napuniti do 80% a zadnjih 20% ujutro neposredno pred vrijeme kada ga korisnik uobičajeno skida sa punjača. Razlog je što je potrebno što kraće bateriju držati potpuno napunjenu jer to utiče na hemijske procese unutar ćelija i ubrzava njihovo propadanje koje rezultira smanjenim kapacitetom. Optimalno za život Li-Ion baterija jer držati ih napunjene između 50-80% što nije uvijek praktično. Većina korinsika bi trebala obratiti pažnju da mobitel pune prije nego baterija padne ispod 20% i sa punjača ga uklanjati čim se napuni preko 80% što će rezultirati bitno produženim rokom trajanja baterije. Kod Samsung telefona u zadnje dvije verzije Android OS-a postoji opcija za čuvanje baterije koja ograničava punjenje na 85% bez obzira na navike punjenja korisnika i to bi svakom preporučio ukoliko želi sačuvati kapacitet baterije što duže na nivou nove baterije.

/ Najnovije