Nestašica čipova mogla bi da potraje i dvije godine

0
Radiosarajevo.ba
Nestašica čipova mogla bi da potraje i dvije godine
Foto: Pexels / Ilustracija

Nestašica kompjuterskih čipova širom svijeta mogla bi da potraje i pune dvije godine, upozorio je šef IBM-a Jim Whitehurst.

Zbog manjka čipova procjenjuje se da će samo automobilska industrija ove godine izgubiti oko 110 milijardi dolara, a Whitehurstkaže za BBC da tehnološka industrija na sve načine pokušava da isprati ogromnu potražnju nastalu otvaranjem svjetske ekonomije.

Neke fabrike bile su prinuđene da zatvore svoje pogone sa početkom pandemije 2020. Zastoj u proizvodnji dodatno je pogoršao situaciju u kojoj je tražnja za čipovima otišla u nebo zbog velikog rasta prodaje laptopova, gejming konzola i mobilnih telefona kada su ljudi primorani da ostanu u svojim domovima, piše RTS.

"Veliki je period od trenutka kada se tehnologija razvije, počnu da se grade pogoni za proizvodnju do onoga kada čipovi počinju da silaze proizvodnih traka. Iskreno, trebaće nam par godina prije nego što steknemo dovoljno kapaciteta da riješimo problem manjka čipova", istakao je Whitehurst.

Osim toga, napomenuo je da čitava privreda mora da razmotri najbolji način korišćenja čipova.

"Moraćemo da razmislimo i o korišćenju polovnih čipova ili produživanju životnog vijeka određenih kompjuterskih tehnologija, kao i ubrzanju investicija u gradnju proizvodnih postrojenja", dodao je šef IBM-a.

Mnogi proizvođači automobila otkazali su porudžbine čipova 2020. godine kada su zatvorili svoje fabrike zbog pandemije, ali su sada uhvaćeni u raskoraku jer nisu predvidjeli da će potražnja za vozilima tako brzo da se vrati.

Zbog toga stručnjaci procjenjuju da će samo automobilski sektor, usljed manjka čipova, biti na gubitku od 110 milijardi dolara ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije