Ne propustite spektakl pod zvijezdama: Evo kada ćemo moći vidjeti meteorske kiše i rijetku kometu

1
Radiosarajevo.ba
Ne propustite spektakl pod zvijezdama: Evo kada ćemo moći vidjeti meteorske kiše i rijetku kometu
Foto: EPA - EFE / Tsuchinshan-ATLAS

Sezona meteorskih kiša je u punom jeku s mogućnostima da se vide padajuće zvijezde. Osim toga, pojavila se rijetka kometa koja bi mogla postati svjetlija.

Jesen se ponekad naziva "sezonom meteorskih kiša" jer ima više meteorskih pljuskova nego bilo koja druga sezona u godini. Samo u oktobru će biti dva takva svjetlosna spektakla, kao i jedan od najsvjetlijih punih mjeseca u 2024. godini.

Oktobar takođe može donijeti rijetku priliku da se vidi kometa, a fotografi već hvataju zapanjujuće slike komete C/2023 (Tsuchinshan-ATLAS) na jutarnjem nebu. Oni koji ranije ustaju će imati više prilika da primijete kometu tokom mjeseca.

Izraelska vojska potvrdila: Ubijen je Yahya Sinwar

Izraelska vojska potvrdila: Ubijen je Yahya Sinwar

7-8. oktobar: Drakonid meteorska kiša

Druga sedmica mjeseca započela je Drakonid meteorskim kišom, prvim meteorskim kišom od sredine avgusta.

Drakonidi su povremeno stvarali spektakularne meteorske oluje, fascinirajući posmatrače hiljadama padajućih zvijezda po satu. Najnoviji od ovih zapanjujućih prikaza dogodio se 2011. i 2018. godine, prema EarthSky, ali ovogodišnje predstavljanje nije bilo na istom nivou.

17-18. oktobar: Super Hunter mjesec

Prvi puni mjesec jeseni biće jedan od najsvjetlijih u godini kada supermjesec osvijetli noćno nebo u noćima 17. i 18. oktobra. Ovo će biti treći od četiri uzastopna supermjeseca u 2024. godini, koji će izgledati malo veći i svjetliji od običnog punog mjeseca.

Oktobarski puni mjesec je takođe poznat kao Hunter mjesec, jer je to vreme kada bi lovci tradicionalno počeli loviti kako bi prikupili meso i drugu hranu za zimu.

Drugi nadimci za oktobarski puni mjesec uključuju Mjesec opalog lišća, Mjesec migracije i Mjesec smrzavanja.

20-21. oktobar: Orionid meteorski kiša

Orionidi sredinom oktobra obično su jedan od najboljih meteorskih pljuskova jeseni; međutim, ove godine, događaj bi mogao biti manje upečatljiv zbog drugog astronomskog fenomena na nebu.

U većini godina, Orionidi nude posmatračima oko 20 padajućih zvijezda po satu, što je dvostruko više od Drakonida ranije u mjesecu.

U 2024. godini, skoro puni mjesec "će ozbiljno ometati poglede na ovaj prikaz" u noći 20. oktobra u ranim jutarnjim satima 21. oktobra, prema Američkom meteorskom društvu.

Posmatrači bi ipak trebali moći primijetiti nekoliko padajućih zvijezda tokom noći, posebno nakon ponoći po lokalnom vremenu. Za najbolje šanse za vidjeti meteore, stručnjaci preporučuju fokusiranje na tamne dijelove neba gdje je mjesec van vidokruga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije