Misteriozni 'potresi' na nebu zbunjuju naučnike: Niko ne zna šta su. Pojavljuju se svuda po svijetu

1
Radiosarajevo.ba
Misteriozni 'potresi' na nebu zbunjuju naučnike: Niko ne zna šta su. Pojavljuju se svuda po svijetu
Foto: Prtscr / X.com / 'Potresi' na nebu

Na raznim mjestima širom svijeta, ljudi su prijavljivali čudne, glasne udarne zvukove koji se čine da dolaze s neba. U različitim dijelovima svijeta poznati su kao "Barisal guns" u delti Gangesa i u Bengalskom zalivu, "yan" u Shikoku, Japan, i "mistpouffers" (izdisaji magle) u Belgiji.

Već stoljećima postoje izvještaji o neidentifikovanim udarnim zvukovima širom SAD-a. Ponekad su praćeni zemljotresima, a ponekad nisu, a čuli su se tokom zemljotresa u Novom Madridu 1811-1812 pa sve do januara 2020. Često se opisuju kao "snažan" ili "kotrljajući" zvuk, a ponekad su povezani s hladnim temperaturama umjesto sa zemljotresima.

Glasni udarni zvukovi posebno su poznati u blizini jezera Seneca u regionu Finger Lakes u New Yorku. Poznati kao Seneca Guns, zvukovi su toliko jaki da ponekad mogu da pomjere prozore i vrata, a prvi su put zabilježeni nakon zemljotresa u Charlestonu u augustu 1886. godine, kada su se zvukovi čuli nekoliko sedmica nakon događaja, poklapajući se s brojnim naknadnim potresima.

Farma pilića kod Sarajeva stavljena u karantin: Otkrivena opasna bakterija

Farma pilića kod Sarajeva stavljena u karantin: Otkrivena opasna bakterija

U 2020. godini, naučnici su koristili seizmičke podatke iz EarthScope Transportable Array (ESTA) kako bi pokušali objasniti zvukove širom SAD-a, upoređujući ih s izvještajima o zvucima od 2013. godine naovamo.

Tim sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini u Chapel Hillu pregledao je vijesti iz Sjeverne Karoline, gdje su izvještaji o zvucima prilično česti. Tim se nadao da će moći potvrditi zvukove sa seismo-akustičkim podacima prikupljenim iz ESTA. Nisu pronašli nikakve događaje koji bi se poklapali s zemljotresima, pružajući dokaz da su malo vjerovatni uzrok.

"Generalno govoreći, vjerujemo da je ovo atmosferski fenomen – ne mislimo da dolazi iz seizmičke aktivnosti," rekao je istraživač Eli Bird u izjavi koju je prenio Live Science. "Pretpostavljamo da se širi kroz atmosferu, a ne kroz tlo."

Istraživači, koji su svoja saznanja predstavili na godišnjem sastanku Američke geofizičke unije 2020. godine, fokusirali su se na slušanje infrazvučnih podataka – zvukova niskih frekvencija koji nisu čujni ljudima. Uspjeli su uhvatiti signale – u rasponu od 1 do 10 sekundi, kako javlja Live Science – povezane s prijavljenim udarima.

Međutim, još uvijek nismo puno bliže objašnjenju zvukova, niti da li su uzrokovani istim tipom događaja širom svijeta. Mnogi bi mogli biti zvučni udari od aviona koji probijaju zvučni zid, umjesto nepoznatih prirodnih uzroka. Moguća objašnjenja za druge događaje variraju od olujnih talasa i tsunamija koji se pojačavaju u određenom pravcu do paljenja metana koji se oslobađa iz ležišta metana hidrata, pa sve do geomagnetnih oluja.

Jedna obećavajuća mogućnost su bolidi u gornjoj atmosferi – meteoroidi koji proizvode zvučni udar, gdje meteori prolaze neprimjećeni i ne primjećuju se dok ne čujemo zvuk koji stvaraju. Za sada, dok se ne prikupi više podataka, zvukovi ostaju misterija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije