Ne moramo ih se još bojati: Robot čuvar upao u fontanu i stradao

Radiosarajevo.ba
Ne moramo ih se još bojati: Robot čuvar upao u fontanu i stradao
Sigurnosni robot K5, proizvod kompanije Knightscope , upao je u fontanu u washingtonskom kompleksu Georgetown Waterfront u kojem je radio i "utopio se".

Robota su primijetili prolaznici i njihove fotografije su postale hit na internetu, posebno osoblja tržnog centra koje razmatra kako da izvuče robota iz vode, piše britanski Independent.

Knightscopeov robot je u stanju da razumije svoje okruženje i procijeni kada se dešava nešto loše, putem kombinacije mikrofona, kamera i drugih senzora. Očekuje se da će u budućnosti moći da otkriva oružje i dobije vještačku inteligenciju.

Kada otkrije nepravilnost, robot pravi buku koja treba da odvrati kriminalce i druge od pravljenja problema.

Iznajmljivanje robota kompanije Knightscope košta svega sedam dolara na sat.

Knightscope  tvrdi da je robot bolje obezbjeđenje od čovjeka jer može da izdrži napad, ne umara se i nikad mu ne dosadi posao koji radi.

Ta navodna odlika je, međutim, navela mnoge da razmišljaju o stanju tehnologije u ovom stoljeću.

"Obećali su nam leteće automobile, a dobili smo robote samoubice", napisao je na Twitteru jedan od zaposlenih u tržnom centru, dok je Peter Singer, pisac knjige "Wired for War" o vojnoj robotici, rekao da su "stepenice naša najbolje odbrana od Robokalipse“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije