Naučnici veoma zabrinuti: Nešto čudno se događa sa Zemljinom rotacijom - 'neviđeni problem'

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici veoma zabrinuti: Nešto čudno se događa sa Zemljinom rotacijom - 'neviđeni problem'
Pixabay / Ilustracija

Stručnjaci su veoma zabrinuti zbog promjene rotacije Zemlje koja se događa uslijed klimatskih promjena.

Već duže vrijeme naučnici su zabrinuti zbog posljedica globalnog zagrijavanja, pri čemu istraživanja sugerišu da će se do kraja stoljeća klima promijeniti u skoro pola svijeta.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature otkrilo je da topljenje leda na polovima naše planete može promijeniti Zemljinu rotaciju. To bi moglo dovesti do odgode "skoka sekunde" koji je trebao biti dodan svjetskom satu, Koordinirano univerzalno vrijeme (UTC), 2026. godine. Sada bi mogao biti odgođen do 2029. godine. Razlog tome je što se Zemlja malo brže okreće, što je povezano s topljenjem ledenih kapa, što doprinosi stalnom smanjenju kutne brzine tekuće jezgre planeta. To je rezultiralo povećanjem ugaone brzine čvrste Zemlje.

Zanimljiva scena iz Sarajeva: Labrador se sam provozao u tramvaju

Zanimljiva scena iz Sarajeva: Labrador se sam provozao u tramvaju

Kao rezultat toga, topljenje ledenih kapa može utjecati na Zemljinu orbitu do te mjere da utječe na svjetsko mjerenje vremena. Utjecaj na računalne mreže može biti ogroman, utječući na sve, od finansijskih tržišta do drugih industrija koje se snažno oslanjaju na standardni globalni sat (UTC).

UTC se prilagođava od strane stručnjaka kada se promijeni rotacija Zemlje, kako bi ostao dosljedan u odnosu na zvijezde.

Naučnici došli do uznemirujućeg otkrića o Zemlji: 'Ovo nikada prije nije viđeno'

Naučnici došli do uznemirujućeg otkrića o Zemlji: 'Ovo nikada prije nije viđeno'

Tokom posljednjih 30 godina, nekoliko sekundi je dodano globalnom satu, a sljedeći je planiran za 2026. godinu. Međutim, zbog utjecaja topljenja ledenih kapa možda će morati biti odgođen.

Duncan Agnew s Univerziteta u Kaliforniji u San Diegu objasnio je u radu: "Ekstrapolacija trendova za jezgru i druge relevantne fenomene kako bi se predvidjelo buduće usmjeravanje Zemlje pokazuje da će UTC kako je sada definisan zahtijevati negativnu diskontinuitet do 2029. godine", rekao je i nastavio.

"Ovo će postaviti neviđeni problem, problem bez presedana, za vremensko usklađivanje računalnih mreža i može zahtijevati promjene u UTC-u koje će biti potrebno napraviti ranije nego što je planirano. Ako se topljenje leda na polovima nije nedavno ubrzalo, ovaj bi se problem dogodio 3 godine ranije: globalno zagrijavanje već utječe na globalno mjerenje vremena", završio je, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije