Naučnici uočili velike promjene na sibirskom 'Prolazu u podzemlje': Ovo je loš znak

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici uočili velike promjene na sibirskom 'Prolazu u podzemlje': Ovo je loš znak
Foto: Printscreen / Krater u Sibiru

Gigantski krater u sibirskom permafrostu, često nazivan "Prolaz u podzemlje", raste nevjerovatnom brzinom od jedan milion kubnih metara godišnje, pokazuje novo istraživanje.

Ovaj krater, poznat kao Batagay ili Batagaika megaslump, prvi je put uočen 1991. godine putem satelitskih slika, kada se dio brda srušio u sjevernom dijelu Jakutije, u ruskoj regiji Yana Uplands.

Uslijed tog kolapsa, izloženi su slojevi vječnog leda starog do 650,000 godina — najstariji permafrost u Sibiru i drugi najstariji na svijetu. Novo istraživanje pokazuje da se klifna stijena Batagay megaslumpa povlači brzinom od 12 metara godišnje zbog otapanja permafrosta. Dio brda koji se srušio, spušten na 55 metara ispod klifa, također se brzo topi i tone.

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Brz tempo otapanja permafrosta postaje sve rašireniji u arktičkim i subarktičkim područjima bogatim ledom, navodi se u studiji objavljenoj 31. marta u časopisu Geomorphology. Ipak, količina leda i sedimenata koja se gubi iz Batagay megaslumpa "veoma je visoka" zbog same veličine depresije, koja se 2023. godine protezala na 990 metara.

Megaslump je 2014. godine mjerio 790 metara u širinu, što znači da se proširio za 200 metara u manje od 10 godina. Naučnici su već znali da krater raste, ali ovo je prvi put da su kvantificirali količinu otopljenog materijala koji izlazi iz kratera. Koristeći satelitske slike, terenska mjerenja i laboratorijske analize uzoraka iz Batagaya, naučnici su izračunali da je količina leda i sedimenata koja se izgubila od vremena kolapsa ekvivalentna više od 14 Velikih piramida u Gizi.

Iako krater i dalje aktivno raste, istraživači su napomenuli da postoji granica koliko daleko može ići. Preostali permafrost unutar kratera debeo je samo nekoliko metara, što znači da je mogućnost daljnjeg produbljivanja gotovo iscrpljena zbog podzemne geologije.

Ova nova otkrića naglašavaju hitnost suočavanja s klimatskim promjenama i njihovim posljedicama. Otapanje permafrosta ne samo da stvara geološke i ekološke izazove, već oslobađa i ogromne količine metana, snažnog stakleničkog plina, u atmosferu. Promatranje Batagay megaslumpa i sličnih pojava širom Arktika pruža naučnicima ključne informacije za razumijevanje posljedica klimatskih promjena i njihova utjecaja na okoliš, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije