Naučnici oživjeli parazita starog 46 hiljada godina - bio zamrznut u 'vječnom ledu'

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici oživjeli parazita starog 46 hiljada godina - bio zamrznut u 'vječnom ledu'
Foto: Unilad / Naučnici oživjeli izumrle nematode

Naučnici su oživjeli sićušnog crva koji je bio zamrznut u sibirskom permafrostu (tzv. vječni led, op.pr.) posljednjih 46.000 godina.

U studiji objavljenoj u časopisu PLOS Genetics, grupa naučnika sekvencirala je genom dviju nematoda, otkrivajući da potječu iz perioda kasnog pleistocena. Nematode, poznatije kao valjkasti crvi, imaju sposobnost postati ekstremno 'neaktivne' kada su okružene izazovnim okolišnim uslovima, što se naziva kriptobioza. Kada je u stanju kriptobioze, organizam zaustavlja mnoge ključne tjelesne procese poput metabolizma, reprodukcije i razvoja kako bi preživio ekstremne vremenske uslove.

Još 2018., istraživačica Anastasia Shatilovich naišla je na dvije nematode koje su bile u kriptobiozi na temperaturama ispod nule permafrosta. Vrativši ih u laboratorij, grupa istraživača uspjela je polako odmrznuti crve i vratiti u život.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Naučnici su tada mogli analizirati biljni materijal koji su nematode jele prije nego što su ušle u kriptobiozu i utvrdili da su nematode stare oko 46.000 godina. Vjerovalo se da ti crvi mogu ostati u stanju kriptobioze samo nešto manje od 40 godina, ali ova nova otkrića sugeriraju da mogu provesti milenije u ovom, suspendiranom stanju.

"Naša otkrića pokazuju da su nematode razvile mehanizme koji im potencijalno omogućuju da 'zaustave život' tokom geoloških vremenskih skala", napisali su znanstvenici u svom radu.

Ovo otkriće ključno je za pomoć naučnicima u boljem razumijevanju našeg evolucijskog procesa, kao i dugoročnog preživljavanja pojedinačnih organizama. Otkrića bi također mogla biti prvi korak u otkrivanju načina na koji nauka može vratiti izumrle vrste.

Naučnici oživjeli drevne 'zombi viruse' koji su eonima bili zamrznuti u Sibiru

Naučnici oživjeli drevne 'zombi viruse' koji su eonima bili zamrznuti u Sibiru

Genetičko sekvenciranje nematoda također je otkrilo da su različite vrste od nematode Caenorhabditis elegan, koja trenutno luta zemljom.

Umjesto toga, dvije nematode pronađene u sibirskom permafrostu svrstane su u prethodno smatranu izumrlu vrstu Panagrolaimus kolymaensis. Nakon odmrzavanja Panagrolaimus kolymaensis, naučnici su uspjeli pomoći reprodukciju 100 generacija nematoda, vraćajući vrstu od izumiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije