Naučnici iznenađeni slučajnim otkrićem: Šta se dešava u mozgu čovjeka koji umire

2
Radiosarajevo.ba
Naučnici iznenađeni slučajnim otkrićem: Šta se dešava u mozgu čovjeka koji umire
Foto: Pixabay / Ilustracija

Novi podaci do kojih su naučnici došli sasvim slučajno sugeriraju da bi život zapravo mogao "proletjeti" pred našim očima dok umiremo.

Tim naučnika krenuo je mjeriti moždane valove 87-godišnjeg pacijenta koji je obolio od epilepsije.

No, tokom neurološkog snimanja čovjek je doživio smrtonosni srčani udar – što je naučnicima ponudilo neočekivanu snimku mozga koji umire.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Otkrilo se da su u 30 sekundi prije, ali i poslije smrti, čovjekovi moždani valovi slijedili iste obrasce koji se vide kod sanjanja ili sjećanja.

"Ovakva moždana aktivnost mogla bi ukazivati na to da bi se sjećanje na pojedine trenutke života zaista moglo dogoditi tokom zadnjih trenutaka života", napisao je tim u svojoj studiji, objavljenoj u Frontiers in Aging Neuroscience.

Dr. Ajmal Zemmar, koautor studije, rekao je da je tim, koji je radio u Vancouveru u Kanadi, slučajno dobio prvi snimak umirućeg mozga. Za BBC je rekao: "Ovo je zapravo bilo sasvim slučajno, nismo planirali napraviti ovaj eksperiment niti snimiti ove signale."

Pa hoćemo li se vratiti u vrijeme s voljenima i drugim sretnim uspomenama? Dr Zemmar je rekao da je to nemoguće reći: "Kad bih skočio na filozofsko područje, nagađao bih da bi vas, ako bi mozak napravio flashback, vjerojatno želio podsjećati na dobre stvari, a ne na loše stvari. Ali ono što je nezaboravno bilo bi drugačije za svaku osobu."

Dr. Zemmar, sada neurokirurg na Univerzitetu Louisville, rekao je da su u 30 sekundi prije nego što je pacijentovo srce prestalo opskrbljivati mozak krvlju, njegovi moždani valovi slijedili iste obrasce kao kada obavljamo visoko kognitivne zahtjevne zadatke, poput koncentracije, sanjanja ili  sjećanja.

Nastavilo se to i 30 sekundi nakon što je pacijentovo srce prestalo kucati - tačka u kojoj se pacijent obično proglašava mrtvim.

"Ovo bi možda moglo biti posljednje prisjećanje na uspomene koje smo doživjeli u životu, a ona se ponavljaju kroz naš mozak u posljednjim sekundama prije nego što umremo."

Studija također postavlja pitanja o tome kada, tačno, život završava - kada srce prestane kucati, ili kada mozak prestane funkcionirati.

Dr. Zemmar i njegov tim upozorili su da se iz jedne studije ne mogu izvući široki zaključci. To što je pacijent bio epileptičar, krvario i natekao mozak, dodatno komplicira stvar.

"Nikad se nisam osjećao ugodno prijaviti samo jedan slučaj", rekao je dr. Zemmar. Godinama je nakon prvog snimanja 2016. tražio slične slučajeve kako bi ojačao analizu, ali nije uspio. Ali studija iz 2013. – provedena na zdravim pacovima – mogla bi ponuditi trag.

U toj analizi, američki istraživači izvijestili su o visokom nivou moždanih valova u trenutku smrti do 30 sekundi nakon što su srca pacova prestala kucati – baš kao i nalazi pronađeni kod pacijenata s epilepsijom dr. Zemmara. Sličnosti između studija su "zapanjujuće", rekao je dr. Zemmar.

Sada se nadaju da bi objavljivanje ovog jednog ljudskog slučaja moglo otvoriti vrata drugim studijama o posljednjim trenucima života.

"Mislim da ima nečeg mističnog i duhovnog u cijelom ovom iskustvu bliske smrti", rekao je dr. Zemmar. "A ovakva otkrića - to je trenutak za koji naučnici žive."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije