Japanski "kamen smrti" pukao na pola - legenda kaže u njemu je bio zli duh

1
Radiosarajevo.ba
Japanski "kamen smrti" pukao na pola - legenda kaže u njemu je bio zli duh
Foto: CNN / Kamen iz popularne legende pukao - na pola

"Zli duh lisice" je na slobodi nakon što se oslobodio svog kamenog zatvora - to jest, ako vjerujete u japansku mitologiju.

Sessho-seki, ili "kamen ubica", pronađen je napuknut na pola ovog mjeseca u Nacionalnom parku Nikko, oko 160 kilometara sjeverno od Tokija.

Niko ne zna šta je tačno uzrokovalo pucanje kamena, ali hladni zimski mjeseci mogli su pridonijeti pucanju, rekao je Nick Kapur, profesor historije na Univerzitetu Rutgers u Camdenu, New Jersey, piše CNN.

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Svake zime voda je mogla prodrijeti u pukotinu, smrznuti se, a zatim proširiti, rekao je.

Međutim, mnogi vjeruju u staru legendu, priznao je.

Postoji više verzija legende, ali se vjerovalo da je Tamamo-no-Mae, deveterorepa lisica, bila zarobljena u toj stijeni gotovo 900 godina. Sve se priče usredotočuju na cara Tobe, koji je vladao Japanom od 1107. do 1123. godine.

Tamamo-no-Mae je bila poznata po svojim sposobnostima mijenjanja oblika, pa se transformirala u prekrasnu ženu i zapela za oko cara, ispričao je Kapur.

Kako se ona približavala caru, on se teško razbolio, rekao je Kapur. Sudski astrolog koristio je proricanje kako bi utvrdio da je Tamamo-no-Mae krivac. Nakon što je njezin plan bio osujećen, pobjegla je u divljinu, mijenjajući oblike kako bi pokušala ostati skrivena, rekao je. Međutim, samuraj koji je poslao za njom na kraju je uhvatio duh lisice. Kada ju je jedan od ratnika pogodio strijelom, njen fizički oblik je ubijen, pa se njen duh pretvorio u kamen, ispričao je. Legenda kaže da ako dodirnete kamen, umirete, pa otuda i naziv "kamen koji ubija", rekao je Kapur.

Naravno da nema dokaza o bilo kakvim nadnaravnim sposobnostima kamena, ali njegova jedinstvena lokacija možda je dala zalet glasinama, objasnila je Yoshiko Okuyama, profesorica japanskih studija na Univerzitetu Hawaiʻi u Hilu.

Kamen se nalazi u blizini više vulkana, tako da je povremeno ispuštanje plinova tokom godina moglo ubiti neke životinje ili ljude, rekla je.

Kamen je bio vrhunsko turističko mjesto koje je naglo poraslo u popularnosti, otkrila je Okuyama.

Duh ove lisice se često pojavljivao u modernim japanskim medijima, najčešće kao negativac koja postaje heroj: "Novije adaptacije u mangi i animeima ne žele prikazati žene na mizoginistički način."

U starijim japanskim mitovima, priče su bile usredotočene na zle ženske duhove koji žele potkopati moć muškaraca.

Predznak za ovo vrijeme

Nakon što je kamen napukao, ljudi su se brzo komentirali o trenutku u kojem se to dogodilo.

Mnogi su taj događaj shvatili kao loš znak, s obzirom na pandemiju i rat između Ukrajine i Rusije, kazao je Kapur.

Drugi, pak, vjeruju da je to dobar znak, jer smatraju da je puštena kako bi zaustavila ruskog predsjednika Vladimira Putina i rat protiv Ukrajine, Kapurove su riječi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije