! / Putin se obrušio na Japan i donio dvije odluke, u Tokiju bijesni: 'Ovo je nepravda!'

22. 03. 2022. u 08:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Rusija se povukla iz pregovora o mirovnom sporazumu s Japanom i zamrznula je zajedničke privredne projekte u vezi sa spornim Kurilskim otocima zbog sankcija koje joj je Tokio uveo zbog Ukrajine, što je izazvalo oštru reakciju Japana.

Rusija i Japan još uvijek nisu formalno okončali neprijateljstva iz Drugog svjetskog rata zbog sukoba oko otoka poznatih u Rusiji kao Kurili, a u Japanu kao Sjeverni teritorij. Otoke su zauzeli Sovjeti na kraju Drugog svjetskog rata.

"U sadašnjim uvjetima Rusija ne namjerava nastaviti pregovore s Japanom o mirovnom sporazumu - priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova navodeći "otvoreno neprijateljske stavove" Japana i pokušaje "nanošenja štete interesima naše zemlje".

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da se snažno protivi odluci Rusije, nazvavši ju "nepravednom" i "potpuno neprihvatljivom".

Japan je prošle sedmice najavio planove za ukidanje trgovinskog statusa najpovlaštenije nacije Rusiji, proširenje opsega zamrzavanja imovine ruske elite i zabranu uvoza određenih proizvoda.

Prošle godine predsjednik Vladimir Putin rekao je kako i Tokio i Moskva žele dobre odnose te da je apsurdno što nisu postigli mirovni sporazum.

Rusija se također povukla iz pregovora s Japanom o zajedničkim poslovnim projektima na Kurilskim otocima i ukinula bezvizna putovanja japanskih državljana, navodi se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)