Naučnici dokazali šta se dešava trenutak pred smrt?

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici dokazali šta se dešava trenutak pred smrt?
Foto: Pexels / Ilustracija

Dopuštajući sebi da zavirimo u neistraženi kutak smrti, postoji teorija koja sugeriše da život, prije nego što se izgubi, može proći pred očima.

Ova se teza se praktički godinama provlači uz razmišljanja o smrti, a često se spominje u filmovima, serijama i slično. Ova dugo postavljena pretpostavka može imati potporu u nedavnom istraživanju koje je analiziralo mozak 87-godišnjaka nekoliko trenutaka prije smrti.

Neuronaučnici su proučavali mozak čovjeka koji je patio od krvarenja na mozgu i zabilježili neočekivanu aktivnost. Korištenjem EEG-a (elektroencefalografije), snimljeni su podaci tokom 30 sekundi prije i nakon smrti. Čak i nakon što je srce prestalo kucati, mozak je pokazao povećanu aktivnost u alfa i gama moždanim valovima, koji su povezani s funkcijama pamćenja i kognitivnih procesa.

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Istraživanje sugeriše da bi ova aktivnost mozga mogla podržati teoriju "prisjećanja života" koje se može dogoditi u trenucima bliske smrti. Međutim, s obzirom na to da je proučavana samo jedna osoba, potrebna su dalja istraživanja kako bi se ova teorija potvrdila.

Koautor istraživanja, neurohirurg dr. Ajmal Zemmar, naglašava da ova otkrića postavljaju važna pitanja o razumijevanju trenutka završetka života. Ipak, potrebna su dalja istraživanja i dokazi kako bi se ova teorija potvrdila, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije