NASA preko društvenih mreža traži poruku koju će poslati u svemir

Radiosarajevo.ba
NASA preko društvenih mreža traži poruku koju će poslati u svemir
Pixabay / Ilustracija
Američka svemirska agencija NASA pozvala je javnost da ponudi prijedloge za poruku koja će biti upućena sondi "Voyager 1" povodom 40. godišnjice njenog lansiranja.

Voyager se nalazi duboko u svemiru, oko 20 milijardi kilometara od Zemlje. Od svih ljudskih proizvoda, on je stigao najdalje, prenosi Beta.

On je također prva svemirska letjelica koja je ušla u međuzvjezdani prostor, što prema definiciji NASA-e, predstavlja mjesto na kome se utjecaj Sunčevog magnetnog polja više ne osjeća. Agencija će prijedloge primati putem Twittera, Instagrama, Facebooka i drugih društvenih mreža, a potom će korisnici glasati za poruku koju će Zemljani poslati udaljenom svemirskom putniku.

Predložene poruke će moći da imaju najviše 60 karaktera. NASA, njena slavna Laboratorija za mlazni potisak i ekipa koja radi na Voyageru, pravit će izbor a izglasana poruka će biti poslata 5. septembra.

Voyager jedan je lansiran 5. septembra 1977. a Voyager dva dvije sedmice kasnije, oba na Titan Centaur raketama.

Njihova misija je bila da prouče džinovske planete Sunčevog sistema, Jupiter, Saturn, Neptun i Uran.

Voyager dva, čiji planirani put je duži od Voyagera jedan, nalazi se na više od 18 milijardi kilometara od Zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije