Jupiter kao na dlanu: Juno je poslao najbolje fotografije ikad

Radiosarajevo.ba
Jupiter kao na dlanu: Juno je poslao najbolje fotografije ikad
Najbrži satelit koju smo ikad poslali u svemir prije dva dana je okružio svoj najbliži let dosad oko Jupitera samo 9000 kilometara iznad Velike crvene pjege, jednog od najprepoznatljivijih obilježja ovog divovskog planeta.

Kamere na satelitu  Juno fokusirale su se na ovu divovsku oluju koja bjesni već stoljećima i tokom devet minuta snimile su dosad najbolje fotografije koje smo mogli vidjeti s ove planete.

Juno je snimio ove fotografije u svom sedmom prolasku pored Jupitera.

Satelit koji juri brzinom od otprilike 210.000 km/h svakih 53,5 dana prođe iznad Jupitera zbog čega je i velik izazov snimiti ovako detaljne fotografije. No, Juno je uspio i donio najbolju snimku oluje na nekom drugom planetu. 

NASA je u srijedu navečer objavila prve fotografije te su pozvali ljude da preuzmu fotografije i obrade ih kako bi detalji još više došli do izražaja. 

Znanstvenici se nadaju da će misija Juna pomoći u otkrivanju preostalih tajni Velike crvene pjege: koje sile pokreću tu planetarnu oluju, koliko dugo postoji, koliko duboko zahvata niže dijelove Jupiterove atmosfere i zašto se čini da postupno nestaje.

Jupiter_Juno_NASA.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije