NASA na pragu otkrića: Pronašli smo način da zaštitimo Zemlju

Radiosarajevo.ba
NASA na pragu otkrića: Pronašli smo način da zaštitimo Zemlju
Asteroidi su najveća prijetnja koja dolazi iz svemira, ali naredni projekt NASA-e imat će cilj spriječiti one najveće da udare u Zemlju.

NASA trenutno radi na razvoju i dizajnu Double Asteroid Redirection Test (Dart), projekta koji će imati za cilj da odbije asteroide koji prijete Zemlji, navodi se u saopćenju agencije.

“Dart će biti prva NASA-ina misija da demonstrira tehniku kinetičkog udara, odbijajući asteroid iz Zemljine orbite. Testiranje će početi s malim asteroidima koji nisu nikakva prijetnja po Zemlju“

Andy Chang s Univerziteta Johns Hopkins rekao je da je ovakav projekt od vitalne važnosti za budućnost Zemlje.

“Dart je važan korak u demonstriranju toga da možemo zaštiti planetu od budućih udara asteroida. Pošto ne znamo previše o njihovoj strukturi i kompoziciji, moramo primijeniti eksperiment na pravom asteroidu. S Dartom, možemo pokazati na koji način ćemo zaštiti Zemlju od asteroida uz pomoć tehnike kinektičnog udara mijenjajući opasnim objektima putanju leta tako da ona ne šteti planeti“, navodi Chang. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije