NASA potvrdila: Dogodila se velika eksplozija meteora u Zemljinoj atmosferi

Radiosarajevo.ba
NASA potvrdila: Dogodila se velika eksplozija meteora u Zemljinoj atmosferi
Foto: Vox / Ilustracija

Američka svemirska agencija (NASA) otkrila je veliku eksploziju meteora u Zemljinoj atmosferi koja se dogodila sredinom decembra, no uglavnom je prošla nezapaženo jer se dogodila u Beringovu moru kod ruskog poluotoka Kamčatka.

Eksplozija je bila druga najveća takve vrste u 30 godina i najveća od one nad Čeljabinskom u Rusiji prije šest godina, kaže NASA.

Meteor je eksplodirao oslobodiviši 10 puta više energije od atomske bombe bačene na Hirošimu.

Lindley Johnson iz NASA-e rekao je za BBC da se vatrena kugla takve vrste očekuje dva do tri puta svakih stotinu godina.

Asteroid je prošao kroz Zemljinu atmosferu oko podneva 18. decembra brzinom od 32 km/s. Bio je dug nekoliko metara i eksplodirao je na visini od 25,6 km iznad površine Zemlje oslobodivši pritom 173 kilotona energije.

Eksploziju su detektirali vojni sateliti, a NASA-u su o tome obavijestile Američke zračne snage.

Dr. Johnson je rekao da je vatrena kugla bila iznad područja koje nije previše udaljeno od koridora kojima se koriste komercijalni avioni na letu između Sjeverne Amerike i Azije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije