NASA uspješno lansirala balon veličine fudbalskog stadiona: "Uspjeli smo!"

0
Hina
NASA uspješno lansirala balon veličine fudbalskog stadiona: "Uspjeli smo!"
Foto: Printscreen / YouTube / Lansiranje balona - NASA

Američka svemirska agencija NASA, danas je uspješno lansirala naučni balon visokog pritiska (SPB) u Novom Zelandu, ostvarivši time 15-godišnji cilj.

Balon veličine nogometnog stadiona lansiran je blizu aerodroma Wanaka na Južnom otoku, a namjera je da 100 ili više dana ostane u gornjim slojevima atmosfere, stoji u NASA-inom saopćenju.

Prvi balon je lansiran 16. aprila i već je tri puta obišao Zemljinu južnu hemisferu na visini od otprilike 33.000 metara.

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Voditeljica programa Debbie Fairbrother je rekla da je cilj posljednjih 15 godina bio istovremeno u zraku imati dva balona visokog pritiska, koji zadržavaju isti volumen bez obzira na vanjske uslove.

"Veoma sam uzbuđena danas, uspjeli smo! Ne mogu biti više ponosna na naš balon i naučne timove zbog njihovog postignuća. Ovim dvama letovima, na putu smo da podupiremo više nauke i naprednije znanje u narednim godinama", rekla je.

NASA je rekla da se u drugom balonu nalazi Svemirski opservatorij za krajnji svemir 2 (EUSO-2).

Riječ je o naučnoj misiji Sveučilišta u Chicagu koja će promatrati kosmičke zrake izvan naše galaksije koje ulaze u Zemljinu atmosferu.

Porijeklo tih čestica nije dobro poznato te će podaci koje EUSO-2 prikupi pomoći riješiti naučni misterij, rekla je NASA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije