NASA ima 'zastrašujući' protokol u slučaju da asteroid juri prema Zemlji: Evo šta bi bio cilj

1
Radiosarajevo.ba
NASA ima 'zastrašujući' protokol u slučaju da asteroid juri prema Zemlji: Evo šta bi bio cilj
Foto: Pixabay / Asteroid - ilustracija

Ideja asteroida koji juri prema Zemlji dovoljna je da vam prođu trnci kroz tijelo. I dok je to priča koja je, srećom, rezervisana za fikciju poput klasika iz 1998. godine Armageddon Michaela Baya, naravno da NASA ima plan u slučaju da postane stvarnost.

Kad razmišlja o načinima kako poslati astronaute na Mars, američka svemirska agencija također ispituje svoje planove u slučaju kosmičkog haosa.

"Ne postoje poznate prijetnje Zemlji, ali stručnjakinja za planetarnu odbranu dr. Kelly Fast kaže da je važno pronaći asteroide prije nego što oni pronađu nas", napominje NASA.

Potvrđeno: Enver Bijedić i još sedam optuženih u cijelosti oslobođeni

Potvrđeno: Enver Bijedić i još sedam optuženih u cijelosti oslobođeni

"Zato NASA-in Koordinacijski ured za planetarnu odbranu drži 'oči uprte' u nebo". Svejedno, ne želimo da ljudski rod završi kao dinosaurusi.

NASA je objasnila sve kada je u pitanju priprema. Sstručnjakinja za asteroide, dr. Kelly Fast, objašnjava šta bi se dogodilo ako fikcija postane stvarnost.

Jeste li se ikada pitali kako izgledaju vanzemaljci? Pogledajte pretpostavku jedne naučnice

Jeste li se ikada pitali kako izgledaju vanzemaljci? Pogledajte pretpostavku jedne naučnice

"Pa, važno je pronaći asteroide prije nego što oni pronađu nas, u slučaju da ih trebamo zaustaviti prije nego što nas pogode", rekla je dr. Fast.

"Koordinacijsko ured za planetarnu odbranu NASA-e podržava projekte otkrivanja asteroida i izračunavanja njihovih orbita daleko u budućnost".

"Ako se prijetnja udara asteroida otkrije godinama ili decenijama unaprijed, tada bi bila moguća misija odvraćanja. Prva stvar za planetarnu odbranu je pronaći asteroide."

Osim pokušaja identifikacije i uništenja prijetnje, NASA bi poslala zvanično upozorenje, prvo vladi države za koju se predviđa da će biti pogođena asteroidom, a zatim cijelom svijetu. Javnost bi trebala biti obaviještena o prijetnji, a Ujedinjeni narodi obaviješteni.

Prema prethodnim izvještajima, ako je udar asteroida udaljen godinama, ljudi bi pokušali usmjeriti na odvraćanje i spriječavanje da ikada dođe do naše planete. Ali manje od pet godina prije udara, asteroid bi se morao raznijeti i uništiti umjesto da se preusmjeri.

Godine 2022., NASA je uništila asteroid u dubokom svemiru putem svoje Dvostruke misija za preusmjeravanje asteroida (DART).

Astronauti na Jupiterovom mjesecu snimili nešto nevjerovatno: Ovo je privuklo naučnike

Astronauti na Jupiterovom mjesecu snimili nešto nevjerovatno: Ovo je privuklo naučnike

To je bio način testiranja onoga o čemu je govorila dr. Fast; kako se možemo nositi s ubitačnim asteroidima ako prijetnja postane stvarna.

Naučni eksperiment vrijedan 324 miliona dolara (591.1 miliona KM) izračunao je koliko bi momentuma bilo potrebno da se asteroid preusmjeri.

DART se sudario s odabranim asteroidom nazvanim Dimorfos, koji je bio mjesec manje planete nazvanog Didymos. Dimorfos nije predstavljao prijetnju Zemlji tokom eksperimenta, budući da je bio udaljen oko 11 miliona kilometara od naše planete kada je udaren, javlja LadBible.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije