Nakon potvrde da su NLO-i stvarni, naučnik predlaže: Vrijeme je za istraživanje

Radiosarajevo.ba
Nakon potvrde da su NLO-i stvarni, naučnik predlaže: Vrijeme je za istraživanje
Twitter/Screenshot / NLO

Da nije došla usred pandemije koronavirusa koja je paralizirala svijet, vijest da je Pentagon objavio snimke susreta s "neidentificiranim letećim objektima" - općepoznatima pod kraticom NLO - vjerojatno bi punila naslovnice svjetskih medija prošli mjesec.

Nakon toga Pentagon je prošle sedmice objavio i povjerljive "izvještaje o opasnosti" u kojima se navode detalji ovih misterioznih bliskih susreta pilota američke mornarice.

"Nepoznati objekt se čini malih dimenzija, približno je veličine kovčega i srebrne je boje", stoji u jednom izvještaju koji opisuje taj događaj.

Tokom ovog susreta jedan od mornaričkih zrakoplova F/A-18 prošao je 300-tinjak metara od NLO-a, ali nije uspio utvrditi identitet letjelice, stoji u izvještaju Centra za sigurnost mornarice. Pilot je zatim ponovno pokušao uspostaviti vizualni kontakt, ali nije u tome uspio - NLO je očito u međuvremenu nestao.

Susreti s NLO-ima i njihove snimke nisu nove vijesti - snimke je još 2017. i 2018. objavila američka tvrtka To The Stars Academy of Arts & Sciences, koju je osnovao bivši član rock banda Blink-182 Tom DeLonge. Američka mornarica prošle je godine potvrdila njihovu autentičnost, ali i naglasila da nema saznanja o kakvim se točno objektima radi. Dužnosnik mornarice rekao je tada za CNN kako mornarica ne vjeruje da se radi o vanzemaljskoj letjelici.

Zanimljivo je da je i grupa američkih senatora lani imala povjerljiv sastanak o nizu susreta s NLO-ima koje su prijavili vojni piloti, a i američki predsjednik Donald Trump komentirao je prošli mjesec objavljene snimke. "Samo se pitam je li to stvarno. To je jedna vraška snimka", rekao je za Reuters.

U ovom kontekstu valja naglasiti da NLO ne označava nužno letjelicu vanzemaljskog porijekla, nego jednostavno ono što i samo ime kaže - letjelicu ili leteći objekt čija priroda, porijeklo i svrha nisu identificirani.

Penzionisani mornarički pilot i komandant eskadrile David Fravor, koji je zabilježio jednu od ovih snimki, 2017. je progovorio o svom nevjerojatnom iskustvu.

"Mogu vam reći da mislim da to nije bilo s ovog svijeta. Nisam lud, nisam bio pijan. U 18 godina sam vidio manje-više sve što sam mogao vidjeti na ovom polju, a ovo nije bilo ništa blizu tome", rekao je Fravor tada za televiziju ABC opisujući objekt koji je vidio iznad površine mora tokom rutinske obuke 21. novembra 2004. pored obale Kalifornije.

Nepoznata letjelica spuštala se i dizala netipičnom brzinom, pomicala se nasumično, nije na površini mora ostavljala brazdu od rotora tipičnu za helikopter ili od mlaznog motora tipičnu za avion, a kad su se piloti spustili da je bolje istraže, naglo je ubrzala, popela se iznad njih i nestala. Druge dvije snimke koje je mornarica na kraju objavila novije su, iz 2014. odnosno 2015. godine.

Drugi pilot mornarički pilot koji se susreo s NLO-om Danny Aucoin opisao je kako na neidentificiranoj letjelici nije bilo vidljivog repa ili ispušnih plinova, a na raznim snimkama pilota uočljivo je njihovo oduševljenje izgledom i brzinom objekta.

“Izgledalo je kao da su svjesni da letimo pored njih. Aktivno su nas oblijetali“, rekao je Aucoin, a podsjeća Index.hr.

Takozvani lovci na NLO-e, koji već decenijama pokušavaju dokazati da vanzemaljci postoje i posjećuju naš planet u svojim letjelicama, zasigurno vjeruju da su ove snimke potvrda njihovih teorija, koje su dosad bile tema opskurnih emisija i portala i predmet ismijavanja ostatka društva. Snimke su očiti dokaz da su NLO-i stvarni, a ne samo proizvod bujne mašte. No znači li to da je došlo vrijeme da i ostatak društva počne ozbiljno shvaćati NLO-e i tezu o njihovom vanzemaljskom porijeklu? Drugim riječima, jesu li NLO-i postali mainstream?

Hipoteza da su NLO-e, barem neke od njih, proizvela bića koja nisu s ovog planeta u svakom slučaju je nešto što ne možemo u potpunosti odbaciti. Prije svega zbog toga što se čini da su neki NLO-i produkt tehnologije kakvu još nije razvila nijedna zemlja na svijetu - barem koliko znamo.

“Nijedna letjelica za koju znamo ne može letjeti pri toj brzini i manevrirati na taj način niti tako izgleda”, komentirao je za ABC navedenu snimku NLO-a iz 2004. bivši pukovnik marinaca Stephen Ganyard.

A profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Ohio Alexander Wendt također je dao zanimljiv komentar na ovu temu u nedavnom intervjuu za američki portal Vox.

Wendt je, naime, paralelno sa svojom akademskom karijerom u posljednjih 15 godina postao amater "NLO-log". Na temu "znanosti NLO-a" i tabua o toj temi održao je i predavanje na popularnoj konferenciji TED Talk u februaru ove godine. Wendt smatra da je postojanje vanzemaljskog života vrlo vjerojatno, a mogućnost da su vanzemaljci posjetili ili posjećuju naš planet "dovoljno visoka da bismo je trebali istražiti".

Pritom je naveo nekoliko prilično uznemirujućih scenarija: da su vanzemaljci na ovom planetu ili ga posjećuju cijelo ovo vrijeme, da su svemirski "turisti" ili da istražuju naš planet u znanstveno-tehnološke svrhe - bilo da traže određene minerale, uzimaju ljudski i životinjski DNK za testiranje ili nešto treće.

"Sve što znam je da ako su ovdje, čini se da su miroljubivi", dodaje ovaj istaknuti politolog, inače jedan od utemeljitelja škole društvenog konstruktivizma u međunarodnim odnosima, kao i takozvane kvantne društvene nauke.

Wendt misli da vanzemaljci posjećuju ovaj planet već jako dugo, a hipoteza koju iznosi podsjeća na određene popularne pseudoznanstvene autore poput Zecharie Sitchina i Ericha von Dänikena. No zanimljivo je da ih u ovom slučaju ipak iznosi osoba s impresivnim znanstvenim referencama - u internoj anketi stručnjaka za međunarodne odnose Wendt je završio na prvom mjestu kao osoba s "najboljim radom u polju međunarodnih odnosa u posljednjih 20 godina".

Objasnio je i na što misli kad kaže da o NLO-ima vlada tabu koji se mora razbiti: "Vrlo je jednostavno. Postoje čudne stvari koje se događaju na nebu i nemaju očito objašnjenje. To su NLO-i i kao bilo koji drugi neidentificirani fenomen, ljude to zanima jer su radoznala stvorenja i normalno je da će naučnici htjeti proučiti ono što nam je fascinantno ili zagonetno. Ali u ovom slučaju naučnici ne žele to dotaknuti ni trometarskim štapom. I to je taj tabu."

Naučnici ih i dalje ne žele proučavati iako je američka mornarica objavila navedene snimke, iz čega je očito da nešto priječi naučnu zajednicu u istraživanju tog fenomena, zaključuje Wendt. U svom naučnom članku na ovu temu iz 2008., naslovljenom "Suverenitet i NLO", ovaj politolog tvrdi da je problem u tome što su moderne države antropocentrične, odnosno polaze od pretpostavke da su ljudi suvereni na Zemlji. Potvrda vanzemaljskog života mogla bi osporiti taj postulat, što bi onda moglo dovesti u pitanje sam legitimitet države, smatra on.

No to i dalje ne daje odgovor na pitanje zašto se nevladine organizacije ili privatne kompanije čija sredstva ne ovise o državi ne bave ovim fenomenom. Wendt daje odgovor i na to pitanje: "Zanimljivo je što se u posljednje vrijeme čini da su države voljnije baviti se time nego naučnici. Mislim da postoji oholost u naučnoj zajednici, uvjerenje da su ljudska bića najinteligentnija bića na ovom planetu, a vrlo je teško suočiti se s idejom da su vanzemaljci, ako su ovdje, očito mnogo pametniji nego mi."

Što se samih snimki NLO-a tiče, Wendt ističe da nije prirodni naučnik, ali vjeruje pilotima koji očito vide nešto izvanredno, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije