Najveća santa leda na svijetu plovi morem: Očekuju se uzašne posljedice

2
Radiosarajevo.ba
Najveća santa leda na svijetu plovi morem: Očekuju se uzašne posljedice
Foto: Youtube / Najveća santa leda na svijetu

A23a (ime najveće sante leda na svijetu), koji se prvi put odvojio od antarktičke obale 1986., proveo je više od tri decenije pričvršćen za dno okeana.

Međutim, nedavno se ova ogromna ledena ploča otkačila od Weddellova mora i trenutno pluta velikom brzinom. Više bi bilo prikladno nazvati je ledenim otokom nego ledenim brijegom. A23a je duplo veća od Londona i okoline.

Kao jedna od dijelova koje su se prije 37 godina odvojile od ledene ploče Filchner na Bijelom kontinentu, A23a je stekla zloglasnost zbog svoje debljine i širine. Led je dubok otprilike 400 m, što ga čini višim od London Shard-a (309,6 m) i nebodera 22 Bishopsgate (278 m).

Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

U posljednjim mjesecima, A23a je navodno bila gurana jakim vjetrovima i brzim strujama. Zanimljivo, sada putuje sjevernim vrhom Antarktičkog poluotoka i može krenuti prema britanskom teritoriju.

Govoreći o ovom događaju, dr. Andrew Fleming, stručnjak za daljinska istraživanja iz British Antarctic Survey, izjavio je za BBC: "Pitao sam nekoliko kolega o ovome, pitajući se postoji li moguća promjena temperature vode na policama koja bi to mogla izazvati, ali konsenzus je da je upravo došlo vrijeme. Bio je prizemljen od 1986., ali na kraju će se smanjiti dovoljno da izgubi stisak i počne se kretati. Prvi pokret primijetio sam još 2020. godine", prenosi LADBible.

Otkriveno bizarno morsko stvorenje nalik vanzemaljcu u blizini Antarktika

Otkriveno bizarno morsko stvorenje nalik vanzemaljcu u blizini Antarktika

Prema prognozama, očekuje se da će ovaj otok putovati prema antarktičkoj 'cirkumpolarnoj struji'. Zatim će biti 'bačen' prema južnom Atlantiku putem poznatim kao "Aleja santi leda", koja proteže od obale Labradora do jugoistočne obale otoka Newfoundland.

A23a ima mogućnost skretanja prema britanskom prekomorskom teritoriju otoka South Georgia, koji se nalazi istočno od argentinskog Cabo Virgenesa. Otok je dom milionima pingvina, morskih ptica i tuljana.

Ako ledeni otok završi u Južnoj Georgiji, to bi moglo značajno utjecati na divlji svijet, poremetivši rute traženja hrane i otežavajući odraslima hranjenje svojih mladih. Uprkos tome, neki stručnjaci naglašavaju da će, kada ledeni otok stigne do kraja svog putovanja, osloboditi mineralnu prašinu koja će biti izvor vitalnih hranjivih tvari za okeanske ekosisteme. Dr. Catherine Walker iz okeanografskog instituta Woods Hole ističe: "Na mnogo načina, ovi ledeni otoci pružaju život; oni su izvor mnogih bioloških aktivnosti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije