Najbolji igrači Fortnitea kreću u borbu za 30 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Najbolji igrači Fortnitea kreću u borbu za 30 miliona dolara
Foto: Hina / Turnir u Forniteu

Tačno 200 igrača borit će se ovaj vikend u New Yorku na prvoj završnici svjetskog prvenstva u Fortniteu, događaju koji će dodatno naglasiti fenomen te globalno popularne video igre. Nagradni fond je 30 miliona dolara.

Svi igrači su mladi ili vrlo mladi, mnogi od njih maloljetni. Završnica će se igrati na stadionu Arthura Ashea, gdje se inače održava teniski Grand Slam US Open.

Čak i prije početka finalnog turnira, svakom igraču zajamčeno je 50.000 dolara nagrade. Pobjednik će biti bogatiji za tri miliona dolara, gotovo kao i osvajač US Opena (3,8 miliona dolara), prenosi Hina.

Finalu je prethodilo deset sedmica kvalifikacija pa je izdavač Fortnitea, Epic Games, ukupno potrošio 100 miliona dolara u nagradama i organizaciji.

Igra je objavljena u julu 2017. i iako je u padu nakon rekordne 2018., Epic Games na njoj i dalje zarađuje 200 miliona dolara mjesečno.

U svijetu je trenutno igra 250 miliona igrača. Najveća zvijezda među njima, poznat kao "Ninja", koji ima 22 miliona pretplatnika na YouTubeu, nije se kvalificirao za finale.

Ali ostali favoriti jesu. Agencija AFP izdvaja Austrijance Klausa Konstanzera poznatog kao "Stompy" i Thomas Höraka "Tschinkena", partnera u rkipnom takmičenju u subotu i Amerikanca Turnera Tenneyja "Tfuea", favorita za pojedinačno takmičenje u nedjelju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije