Najlakše zarađen novac do sada: Platili mu milion dolara za nekoliko sati igranja

Radiosarajevo.ba
Najlakše zarađen novac do sada: Platili mu milion dolara za nekoliko sati igranja
Foto: AFP / Mladić poznat po nadimku Ninja

Internet, društvene mreže i videoplatforme uvelike su promijenili način na koji danas percipiramo slavne osobe i globalne zvijezde.

Mladima više nisu toliko zanimljivi glumci, sportaši i pjevači kao prijašnjih godina, za njih su glavne zvijezde influenceri koji objavljuju fotografije i videozapise na Instagramu i YouTubeu i koji prenose video igranja videoigara putem Twitcha.

Najuspješnije i najpopularnije internetske zvijezde danas zarađuju milione dolara za sadržaj koji odraslima često nije baš previše jasan niti zanimljiv, a da nam je netko prije 10-15 godina rekao da će anonimni klinci koji su provodili sate i sate igrajući videoigre zatvoreni u svojoj sobi postati profesionalni esportaši koji će živjeti od igranja, pomislili bi da je riječ o šali.

Ali videoigre i život od igranja nisu šala – dapače, riječ je o biznisu u kojem se vrti veliki novac, dok su najpopularniji gejmeri globalne zvijezde o kojima pišu i govore najutjecajniji svjetski mediji.

Jedna od takvih zvijezda, a vjerojatno i najveći influencer gamerskog tržišta jest 27-godišnji Tyler Blevins. Mladić poznat po nadimku Ninja i po frizuri i boji kose koju često mijenja i koji okreće milione dolara od igranja na servisu Twitch i sponzora, nedavno je ostvario, kako su komentirali neki korisnici društvenih mreža – najlakših milion dolara do sada.

Iako službene cifre nisu objavljene, dobro upućeni izvori tvrde da je Ninja za nekoliko sati igranja nove igre Electronic Artsa Apex Legends u džep stavio čak milion dolara – nakon lansiranja igre početkom februara, EA platio je nekim od najpopularnijih influencera velike svote za promociju igre i streamanje na Twitchu, a najbolje je prošao Ninja.

Njega na Twitchu prati više od 13 miliona ljudi koji svakodnevno uživaju u prijenosima njegovih igara uživo, a veliki broj njih pratio ga je i dok je igrao Apex Legends i to je vjerojatno bila najbolja reklama za ovu igru koju je EA mogao napraviti.

Mladić poznat po nadimku Ninja - undefined

Foto: AFP: Mladić poznat po nadimku Ninja

Plaćanje velikih svota Ninji i drugim popularnim gamerima pokazuje promjenu strategije u promociji videoigara te je, čini se, isplativije dati novac influencerima koje prate deseci miliona ljudi, nego plaćati skupe reklame za TV, komentirali su na Reutersu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije