Musk tuži tehnološkog giganta: 'Prevara i obmana su Šekspirovskih razmjera'

0
Radiosarajevo.ba
Musk tuži tehnološkog giganta: 'Prevara i obmana su Šekspirovskih razmjera'
Foto: EPA / Elon Musk

Elon Musk ponovo tuži OpenAI i njenog generalnog direktora, Sama Altmana, pokrećući pravnu borbu protiv svojih bivših partnera sa slučajem koji sada tvrdi da su ga manipulirali da zajedno osnuju ovu kompaniju za umjetničku inteligenciju.

Nekoliko mjeseci nakon što je iznenada povukao sličnu tužbu bez objašnjenja, Musk je u ponedjeljak podnio novu tužbu na saveznom sudu u sjevernoj Kaliforniji.

OpenAI je demantovao optužbe u izjavi za Guardian, ukazujući na prethodne blogove o Muskovoj početnoj tužbi ranije ove godine.

Posjetili smo Zaostrog: Evo kako se kreću cijene smještaja, hrane, kafe...

Posjetili smo Zaostrog: Evo kako se kreću cijene smještaja, hrane, kafe...

Najnovija Muskova tužba tvrdi da je slučaj 'klasična priča o altruizmu nasuprot pohlepi', ponavljajući optužbe iz njegove prethodne tužbe da su ga bivši suosnivači u OpenAI izdao pretvarajući kompaniju iz neprofitne u pretežno profitnu organizaciju. "Prevara i obmana su shakespeareovski", navodi se u tužbi.

Muskov advokat, Marc Toberoff, tvrdi da nova tužba ima velike razlike u odnosu na slučaj ranije ove godine. Najnovija tužba "drži optužene odgovornima za namjerne lažne predstave prema Musku i javnosti, i traži povraćaj njihovih nelegalno stečenih prihoda na velikoj skali", rekao je.

Tužba obnavlja pravnu borbu između Muska, najbogatijeg čovjeka na svijetu i jednog od najuticajnijih tehnoloških lidera, i Altmana, koji je postao lice generativne AI revolucije u posljednjim godinama i sam postao istaknuti industrijski figura. Njih dvojica su osnovali OpenAI 2015. godine prije nego što je Musk napustio kompaniju zbog unutrašnjih sukoba moći nekoliko godina kasnije. Kako je Altmanova moć rasla, njihov odnos je postajao sve neprijateljskiji.

Muskova nova tužba fokusira se na sličnu tvrdnju kao ona koju je podnio u februaru, tvrdeći da su Altman, njegov drugi suosnivač Greg Brockman i OpenAI prekršili ono što on naziva 'osnivačkim sporazumom' o razvoju umjetničke inteligencije za dobrobit čovečanstva. Kompanija je prekršila taj sporazum prelaskom na partnerstvo sa Microsoftom i postala pretežno profitna, tvrdi Musk, prijeteći čovečanstvu neodgovornim napretkom AI-a.

OpenAI i Altman energično su odbacili Muskove početne optužbe, predstavljajući ga kao ogorčenog i sitničavog bivšeg partnera koji je bio ljubomoran na uspjeh kompanije nakon što je otišao.

U martovskom blogu nakon početne tužbe, Altman i drugi izvršni direktori OpenAI objavili su e-mailove koji navodno pokazuju da je Musk uvijek podržavao prelazak na profitni status i izjavili: "Žao nam je što je došlo do ovoga sa nekim koga smo duboko cijenili."

"Kao što smo rekli o Elonovoj početnoj pravnoj prijavi, koja je naknadno povučena, Elonovi prethodni e-mailovi nastavljaju govoriti sami za sebe", izjavio je portparol OpenAI za Guardian u odgovoru na novu tužbu.

Musk je prošle godine osnovao svoju rivalnu AI kompaniju pod nazivom xAI i pokušao izgraditi sličan chatbot kao OpenAI-ov ChatGPT. Međutim, Muskov chatbot nije stekao popularnost ili partnerstva sa velikim tehnološkim kompanijama kao ChatGPT, i naišao je na kritike zbog širenja dezinformacija.

Pet američkih sekretara za državne poslove najavili su u ponedjeljak da planiraju poslati pismo Musku tražeći promjene na chatbotu nakon što je promovisao neistine o predsjedničkim izborima 2024. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije