Musk frapirao tvrdnjama: ‘Prvi čovjek s moždanim implantatom je dobro. Znate li šta može učiniti?'

5
Radiosarajevo.ba
Musk frapirao tvrdnjama: ‘Prvi čovjek s moždanim implantatom je dobro. Znate li šta može učiniti?'
Foto: Twitter / Elon Musk

Prvi pacijent primio je implantat od startap kompanije Neuralink sa čipom za mozak u nedjelju, 18. februar, i dobro se oporavlja, rekao je osnivač kompanije milijarder Elon Musk.

"Prvi rezultati pokazuju obećavajuće otkrivanje neuronskih šiljaka", rekao je Musk u objavi na društvenoj medijskoj platformi X u ponedjeljak.

Šiljci su aktivnost neurona, koje Nacionalni institut za zdravlje opisuje kao ćelije koje koriste električne i hemijske signale za slanje informacija oko mozga i tijela.

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Američka administracija za hranu i lijekove dala je kompaniji odobrenje prošle godine da provede svoje prvo ispitivanje za testiranje implantata na ljudima, što je kritična prekretnica u ambicijama startupa da pomogne pacijentima da prebrode paralizu i niz neuroloških stanja.

U septembru je Neuralink rekao da je dobio odobrenje za regrutaciju za ispitivanje na ljudima.
Studija koristi robota da hirurški postavi implantat moždano-kompjuterskog interfejsa (BCI) u region mozga koji kontroliše namjeru kretanja, rekao je Neuralink ranije, dodajući da je njen početni cilj omogućiti ljudima da kontrolišu kompjuterski kursor ili tastaturu koristeći samo svoje misli, piše Reuters

"Ultra-fine" niti implantata pomažu u prenošenju signala u mozgovima učesnika, rekao je Neuralink. Pacijent može upravljati mišem koristeći samo svoje misli, što je nevjerovatno postignuće. Prvi proizvod iz Neuralinka zvao bi se Telepathy, rekao je Musk u zasebnom postu na X.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije