Motorola želi patentirati ekran za smartphone koji će se sam popravljati

Radiosarajevo.ba
Motorola želi patentirati ekran za smartphone koji će se sam popravljati
Upotreba smartphonea u cijelom svijetu iz dana u dan se povećava, a samim tim i potreba za njihovim dodatnim razvojem je neophodna. Stoga je jedan od brendova odlučio u svoj smartphone ugraditi ekran koji se sam popravlja

Naime, ova kompanija nedavno je zatražila zaštitu patenta za ekran koji samostalno može "liječiti" pukotine i oštećenja koja nastanu njegovom upotrebom, prenosi Mashable.

Ovaj ekran bio bi napravljen u obliku memorijskog polimera, koji bi pamtio početne parametre i nakon svake promjene, vraćao se u prvobitni položaj. Također, ekran bi sadržavao i takozvane termalne elemente, koji bi mogli prepoznati deformacije na ekranu, nakon čega bi električnim signalima davali komandu za "liječenje".

Ipak, prema tvrdnji istraživača, ekran neće moći popraviti sva oštećenja, no dobar broj njih bit će ispravljen.

motorola_ekran_patent_mashable.jpg - undefined

Također, postavljaju se i brojna pitanja kako će taj ekran od memorijskog polimera izgledati u odnosu na one koje trenutno poznajemo, te koliko bi koštao budući da je riječ o savremenoj tehnologiji koja može uštedjeti mnogo novca svim korisnicima.

Ali, ukoliko bi bio kreiran, ovakav ekran bi sigurno donio promjene u razvoju smartphone tehnologije i dovesti Motorolu na vrh svjetske ljestvice proizvođača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije