'Misteriozni' objekat srušio se na kuću u SAD-u i probio dva sprata: NASA otkrila na šta sumnja

0
Radiosarajevo.ba
'Misteriozni' objekat srušio se na kuću u SAD-u i probio dva sprata: NASA otkrila na šta sumnja
Foto: Alejandro Otero/X / Objekat koji je pao na Zemlju

Misteriozni objekat koji je pao na kuću na Floridi u martu izazvao je zabrinutost, a NASA sada ispituje okolnosti incidenta vezanog za njega.

Alejandro Otero iz grada Naplesa na Floridi podijelio je alarmantni incident na društvenim mrežama, navodeći da je predmet "probio krov i prošao kroz 2 kata. "Sumnja da bi to mogao biti fragment teretne palete, koja vjerovatno sadrži stare baterije, koja je puštena s Međunarodne svemirske stanice još 2021. godine".

Prema zvaničnim projekcijama, očekivalo se da će se olupine bezopasno raspasti po ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu 8. marta. Snimak nadzorne kamere Oterove kuće zabilježila je uznemirujući trenutak pada navedenog objekta, a nesreća se navodno dogodila u 14.34 sati po lokalnom vremenu.

Profesor Rosensaft osudio izjave izraelskog ambasadora o Srebrenici

Profesor Rosensaft osudio izjave izraelskog ambasadora o Srebrenici

Astrofizičar Jonathan McDowell dao je svoje mišljenje na u odgovoru na Oterovu objavu na platformi X, uočivši usklađivanje vremena s procjenom svemirskih snaga o ulasku olupina u Zemljinu atmosferu iznad Meksičkog zaljeva.

Incident je privukao pažnju nakon što je lokalna novinska kuća winknews.com izvještavala o tome 15. marta. NASA je skupila predmet u saradnji s vlasnikom kuće i analizirat će objekat u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi što je prije moguće te odrediti njegovo porijeklo, poručili su nakon toga iz NASA-e.

[twitter]https://twitter.com/Alejandro0tero/status/1768729031493427225[/twitter]

Portal Ars Technica ističe potencijalne složenosti u potraživanjima odgovornosti za incident, ističući da su baterije, iako su pripadale NASA-i, bile pričvršćene na strukturu palete koju je lansirala Japanska svemirska agencija.

Slučajevi udara svemirskog otpada u Zemlju nisu bez presedana, s prošlim incidentima uključujući dio kapsule SpaceX Dragon koji je sletio na australsku farmu ovaca 2022. godine. Štaviše, kinesko rukovanje raketama Long March izazvalo je kritike NASA-e, budući da i dalje postoji zabrinutost u vezi s njihovih sigurnosnih mjera pri njihovom ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije