Misteriozna bolest širi se svijetom: Šta je sindrom bijelih pluća?

0
Radiosarajevo.ba
Misteriozna bolest širi se svijetom: Šta je sindrom bijelih pluća?
Foto: Pexels / Šta dosad znamo o sindromu bijelih pluća

Tajanstvena bolest izazvala je globalne zdravstvene strahove nakon što je zabilježena u Europi nakon slučajeva u SAD-u i Kini.

Simptomi sindroma bijelih pluća uključuju temperaturu, kašalj i umor, kao i zelenu sluz (sluz) i otežano disanje. Stope šireg tipa upale pluća dosegnule su nivo "epidemije" u Danskoj, kažu tamošnji doktori, nekoliko dana nakon što je Nizozemska izvijestila o vlastitom alarmantnom porastu djece koja se bore sa sindromom bijelih pluća.

Riječ je o vrsti upale pluća, a trenutno je posebno raširena kod djece. Gotovo 150 slučajeva upale pluća zabilježeno je samo u Ohiu u SAD-u prošlog mjeseca.

Sanel Buljubašić: 'Situacija je teška, ali i druga i treća smjena će raditi da se dođe do rudara'

Sanel Buljubašić: 'Situacija je teška, ali i druga i treća smjena će raditi da se dođe do rudara'

U toj državi, Odjel za zdravstvo okruga Warren rekao je da surađuje s Odjelom za zdravstvo Ohija, kao i s lokalnim dječjim bolnicama, pružateljima primarne zdravstvene zaštite (PCP) i drugima dok agencija radi na ublažavanju širenja slučajeva. Ali doktori u Danskoj su zabrinutiji. Kažu da se širenje sindroma bijelih pluća, za koji se smatra da je vrsta mikoplazmalne pneumonije, može spriječiti pranjem ruku, pokrivanjem usta prilikom kašljanja i boravkom kod kuće dok smo bolesni.

Hanne-Dorthe Emborg, viša istraživačica na Statens Serum Institutu (SSI), rekla je: "U posljednje četiri godine broj infekcija mikoplazmom bio je izuzetno nizak i stoga nije neobično da sada imamo epidemiju."

Šta se ovo opet dešava u Kini? Aktivirao se i WHO, a evo kako Peking odgovara

Šta se ovo opet dešava u Kini? Aktivirao se i WHO, a evo kako Peking odgovara

"Upravo zato što je broj tako nizak u zadnje tri i pol godine, pa postoji grupa djece koja nisu izgradila imunitet, vjerojatno možemo očekivati ​​i veću incidenciju ove sezone od dosadašnje. viđeno tokom prethodnih epidemija mikoplazme prije pandemije."

Sumnja se da se sindrom bijelih pluća proširio u Kini, koja inzistira na tome da je poduzela mjere za sprječavanje prijenosa sindroma bijelih pluća i drugih respiratornih bolesti nakon COVID-a. Ministar vanjskih poslova te zemlje Wang Yi rekao je: "To (upala pluća) je vrlo česta pojava u mnogim zemljama, a u Kini je stavljena pod učinkovitu kontrolu.

"Na interakciju Kine s međunarodnom zajednicom neće utjecati nikakvi faktori i pozdravljamo više posjeta prijatelja iz cijelog svijeta", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije