Misterija i dalje buni naučnike: Kako je ova je zvijezda starija od - svemira?

Radiosarajevo.ba
Misterija i dalje buni naučnike: Kako je ova je zvijezda starija od - svemira?
Foto: Futurism / Zvijezda HD 140283

Fascinantna priča objavljena je u magazinu Sve o svemiru (All About Space), a tiče se zvijezde HD 140283 - koja 'nervira' naučnike već skoro dvije decenije i to zato što se, i nakon brojnih testova, čini da je starija od samog svemira.

Ovo je, logično, nemoguće. 

Reporteri navedenog magazina donijeli su historiju istraživanja o njoj i otkrili da, iako su naučnici imali nekog napretka u otkrivanju datuma njenog rođenja, misteriju ipak još uvijek nisu riješili.

Astronomi su pokušali datirati ovu zvijezdu prije 19 godina i to koristeći Hipparcos satelit Evropske svemirske agencije (ESA).

Podaci su sugerirali da je zvijezda rođena prije 16 milijardi godina, što predstavlja veliki problem: svemir, prema najboljim naučnim procjenama, star je oko 13.8 milijardi godina - a zvijezde su počele formirati u milionima godinama nakon "Velikog praska".

Zvijezda je tada dobila i šaljivi nadimak - Metuzalem, što je najstarija osoba čije se ime spominje u Bibliji. Navodno je živio 969 godina.

Uslijedila su nova mjerenja, pa su utvrdili da je stara oko 14,27 milijardi godina. Ipak, i ovo znači da je nekako starija od svemira. Kao dodatak drami je i novo istraživanje koje kaže da je svemir star oko 11.4 milijarde godina...

"Najvjerovatnije objašnjenje ovog paradoksa jeste da smo nešto ozbiljno previdjeli i da nešto ogromno nedostaje u našem shvaćanju dinamike širenja kosmosa", izjavio je za magazin Robert Matthews, fizičar na Aston Univerzitetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije