Microsoft uvodi promjenu za sve korisnike: Iz upotrebe izbacuju jedan program

0
Radiosarajevo.ba
Microsoft uvodi promjenu za sve korisnike: Iz upotrebe izbacuju jedan program
Foto: Printscreen / Microsoft

Microsoft je bez mnogo pompe poslao WordPad tekst procesor u penziju i to nakon vjerne službe pod okriljem Windows operativnog sistema još od 1995. godine.

WordPad više neće biti integralni dio ažuriranja i bit će potpuno uklonjen iz Windows operativnog sistema. Ova odluka kompanije iz Redmonda se navodi na stranici koja se odnosi na zastarjele funkcije za Windows klijent operativni sistem.

U njenom dodatku od 1. septembra 2023. se navodi sljedeće: "Preporučujemo Microsoft Word za rad sa dokumentima koji sadrže napredan rad sa tekstualnim sadržajima kao što su .doc i .rtf standardi i Windows Notepad ukoliko se radi o dokumentima sa običnim tekstom kao što je .txt format."

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Nema razloga da budete mnogo tužni zbog ove odluke, pošto je WordPad već godinama unazad, prilično zastario i jedva da je upotrebljive svrhe. Njegova prvobitna namjena je bila da pomogne prilikom brzog pregleda i uređivanje datoteka sa napredno formatiranim tekstom (RTF ili *.rtf).

WordPad je uveden u upotrebu uporedo sa Windows 95 operativnim sistemom kao zamjena za Write, koji je bio u paketu sa svim prethodnim verzijama Windows OS-a, još od originalne verzije sistema iz 1985. godine. Tokom godina je imao dva velika ažuriranja: mogućnost otvaranja Microsoft Word dokumenata u Windows XP izdanju (2001.) i korisnički interface sa trakama koji je dobio prilikom izlaska Windows 7 sistema (2009).

Iznenadit ćete se: Evo šta Viber zna o vama?

Iznenadit ćete se: Evo šta Viber zna o vama?

Bilo je i drugih ažuriranja, ali uprkos tome, WordPad i dalje izgleda prilično zastarjelo i zapušteno u novim Windows 11 verzijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije