MSN / Microsoft otpušta novinare, zamijenit će ih robotima

30. 05. 2020. u 18:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 55

Deseci novinara koji rade na web stranici Microsofta bit će zamijenjeni umjetnom inteligencijom i automatizirani sistemi će odlučivati koji će članci biti objavljeni, piše The Guardian.

Za odabir članaka iz raznih medija i fotografija te kreiranje naslova na stranici MSN-a trenutno su zaduženi novinari.

Taj će zadatak preuzeti umjetna inteligencija, rekli su izvori.

Microsoft je rekao da je to promjena u sklopu evaluacije poslovanja.

"Poput ostalih kompanija redovno evaluiramo naše poslovanje. To može rezultirati povećanim investiranjem u određenim segmentima i, s vremena na vrijeme, pregrupiranjem u drugim. Te odluke nisu donesene zbog trenutne pandemije", stoji u saopćenju Microsofta.

Microsoft, poput drugih tehnoloških kompanija, plaća medijima za korištenje njihova sadržaja na svojoj internetskoj stranici.

Međutim, zapošljavaju novinare koji odlučuju koji će se članci naći na portalu MSN.

Oko 50 honorarnih novinara izgubit će ugovor s Microsoftom do kraja juna, piše Seattle Times, ali stalno zaposleni neće dobiti otkaz.

"Pomisao da nas mogu zamijeniti strojevi je demoralizirajuća", kazao je jedan od novinara koji više neće raditi za Microsoft.

Neki su otpušteni novinari ukazali na mogućnost da umjetna inteligencija ne može poznavati striktna pravila uređivanja, pa bi na web stranici mogli završiti neprikladni sadržaji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA