Masivna solarna oluja danas udara u Zemlju: Mogla bi uzrokovati nestanak radija i interneta?

1
Radiosarajevo.ba
Masivna solarna oluja danas udara u Zemlju: Mogla bi uzrokovati nestanak radija i interneta?
Foto: NASA / Naučnici navode da 3 solarne oluje idu prema Zemlji

Istraživači iz američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu i drugi prognostičari nedavno su predvidjeli da tri solarne oluje idu prema Zemlji, s potencijalom da bi se neke od njih spojile i proizvele jake poremećaje magnetskog polja.

Ali, sada je potvrđeno da će velika solarna oluja danas (1. decembra) pogoditi Zemlju, što bi neke moglo dovesti u opasnost od nestanka radija i interneta.

Vijest o oluji je signalizirala fizičarka za svemirsko vrijeme dr. Tamitha Skov koja je objavila svojim pratiteljima na X (bivši Twitter) da bi solarna oluja ili izbacivanje koronalne mase moglo poremetiti Zemljino magnetsko polje i imati sposobnost utjecati na komunikacijske sisteme.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Napisala je: “Predviđa se da će oluja pogoditi Zemlju 1. decembra... Ako je magnetsko polje ispravno usmjereno, očekujte da će aurora doseći duboko do srednjih geografskih širina.

Vjerovatni su problemi s radioamaterskim i GPS prijemom, posebno na Zemljinoj noćnoj strani. Zajedno s dvije ranije oluje koje su već na putu [ovo] znači da imamo udarac od 1, 2, 3."

Dr Skov je dodala da postoje 'izvrsne šanse' za aurore i magnetske oluje nivoa G3.

Šta znači G3?

Magnituda solarnih oluja predviđa se s G iza kojeg slijedi broj između jedan i pet koji opisuje ozbiljnost njenog utjecaja. Jedan je manji incident, dok je pet ekstreman i može uzrokovati nestanak radija visoke frekvencije na cijeloj osunčanoj strani Zemlje.

Dakle, danas smo u sredini.

NOAA je također uskočila kako bi podijelila svoje videozapise i fotografije onoga što bismo mogli vidjeti na nebu uskoro jer bi mogla biti uzrokovana polarna svjetlost. Objavljeno je: "S 3 CME-a koji već dolaze, dodavanje 4., punog halo CME-a potaknulo je prognostičare SWPC-a da nadograde G2 Watch 1. dece,bra na G3 Watch. Ovaj brže pokretni halo CME trebao bi se spojiti s 2 od 3 uzvodna CME-a, koji će svi stići na Zemlju 1. decembra. G3 (jaki) uslovi sada su vjerojatni 1. decembra."

Solarne oluje su snažni energetski udari koji nastaju iz solarnih baklji (eksplozivni događaji na Suncu) u obliku magnetske energije. Solarna oluja koju bismo trebali vidjeti mogla bi poremetiti komunikacijske sisteme, proizlazeći iz snažne baklje blizu 'Regije 3500' na Suncu, prema naučnicima.

Dr. Skov je objasnila: "Možda na nivou G3-G4 s ovom, posebno imajući u vidu da su najmanje dvije solarne oluje već na putu, ispred ove."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije