Majke pokrenule kampanju protiv TikToka: Izgubile djecu zbog smrtonosnog izazova

0
Radiosarajevo.ba
Majke pokrenule kampanju protiv TikToka: Izgubile djecu zbog smrtonosnog izazova
Foto: TikTok / TikTok

Dvije majke koje su izgubile svoje sinove tvrdeći da su upravo TikTok izazovi doveli do njihovih tragičnih smrti sada inzistiraju na jačem djelovanju društvenih mreža.

Hollie Dance i Lisa Kenevan vode kampanju za uklanjanje uznemirujućih videozapisa koji promoviraju izazove "zadržavanja daha". Ti videozapisi, često koristeći slike iz popularne igre Minecraft, potiču korisnike na opasne radnje, uključujući i zadržavanje daha dok prate mračne poruke.

Isaac Kenevan, 13-godišnjak, preminuo je prošle godine, a majka vjeruje da je to bilo rezultat sudjelovanja u online izazovima "gušenja". Ove majke ističu da TikTok nije dovoljno učinio kako bi uklonio štetan sadržaj, pozivajući na ozbiljnije korake kako bi se zaštitila djeca.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Ove zabrinutosti pojavljuju se u kontekstu sve veće zabrinutosti zbog utjecaja društvenih medija na mentalno zdravlje i sigurnost mladih.

U međuvremenu, TikTok tvrdi da ne dopušta opasne izazove i redovito uklanja sadržaj koji krši njihova pravila. Ipak, majke ističu da platforme poput TikToka trebaju preuzeti veću moralnu odgovornost i poduzeti konkretnije korake kako bi zaštitile mlade korisnike od potencijalno opasnih izazova, piše Independent.

Ovo pitanje dodatno ukazuje na potrebu za jačim regulativama i kontrolama na društvenim mrežama kako bi se zaštitila djeca od potencijalnih opasnosti i štetnih utjecaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije