Magični prizor na nebu: Pogledajte kako izgleda Plavi supermjesec iznad Sarajeva

0
Radiosarajevo.ba
Magični prizor na nebu: Pogledajte kako izgleda Plavi supermjesec iznad Sarajeva
Foto: Radiosarajevo.ba / Plavi supermjesec

Plavi supermjesec događa se jednom u deset do 20 godina. Moguće ga je vidjeti golim okom, čak i ako ste u gradu.

Ovaj naziv označava drugi puni mjesec unutar jednog kalendarskog mjeseca. Prvi se mogao vidjeti 1. augusta. Čini se čak i bliži Zemlji od Mjeseca sa početka augusta. Uz plavi Supermjesec, na nebu će se moći vidjeti i Saturn.

Mjesec je supermjesec kada dosegne tačku najbližu Zemlji u svojoj orbiti, poznatu kao perigej.

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

"Supermjesec je specifičan jer je 16 posto svjetliji od prosječnog, a izgledom je veći od punog Mjeseca. Ovaj fenomen nastaje kada je Mjesečeva orbita najbliža Zemlji, u trenutku punog Mjeseca. Takva pojava moguća je jer Mjesecu treba 29,53 dana da obiđe oko Zemlje, dok kalendarski mjesec može trajati 31 dan. Posljednji će biti 28. septembra, a naziva se i Mjesec žetve", navode iz NASA-e.

Samo 3 posto punih Mjeseca čine plavi Mjeseci, a sljedeći će biti vidljiv tek u maju 2026. godine. 2037. godine ova pojava bit će vidljiva i u januaru i u martu.

Plavi supermjesec
Foto: Radiosarajevo.ba : Plavi supermjesec

Koliko je rijedak plavi supermjesec?

Supermjeseci sami po sebi nisu rijetki. Obično ih ima tri ili četiri godišnje. Plavi Mjeseci su rjeđi: samo jedan od oko 33 ispunjava uvjete. Do poklapanja ta dva nebeska događaja dolazi svakih 10 do 20 godina.

Sljedeći plavi supermjesec izići će 2037. godine, prema podacima američke svemirske agencije NASA-e. Mjesec može i doista poprimiti plavu boju, ali to je iznimno je neobičan i nesvakidašnji dohađaj.

Šta je Supermjesec?

Putanja po kojoj Mjesec kruži oko Zemlje nije savršena kružnica, već je blago izdužena elipsa. Pritom je ona malo pomaknuta, pa se tačka u kojoj je najbliži Zemlji naziva perigej, a tačka u kojoj je najudaljeniji - apogej. Mjesec je u prosjeku od Zemlje udaljen oko 384.400 kilometara.

Nebeski spektakl: Jeste li vidjeli Plavi supermjesec?

Nebeski spektakl: Jeste li vidjeli Plavi supermjesec?

Pod utjecajem gravitacije Sunca i planeta (prvenstveno Sunca) putanja Mjeseca se u odnosu na Zemlju dodatno malo pomiče, pa nije svaki perigej jednako blizu, kao što nije ni svaki apogej jednako daleko.

U perigeju Mjesec najbliže prilazi Zemlji na oko 363.295 km, dok je u apogeju najviše udaljen oko 405.503 km.

Supermjesec nije službeni, astronomski termin, već je izraz koju su smislili promatrači neba i mediji. Astronomi koriste termine Mjesec u perigeju i Mjesec u apogeju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije