! / Ludost ili novi smjer tehnologije: U svemir se šalje satelit napravljen od šperploče

14. 06. 2021. u 12:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 95

Svako slanje satelita u Zemljinu orbitu za sobom neizbježno povlači i pitanje svemirskog smeća. Jer ne samo da se odbacuju komadi rakete koja lansira satelit, već i sam satelit po prestanku rada postaje svemirsko smeće.

No, jedna skandinavska kompanija to želi promijeniti i dokazati kako je moguće izrađivati satelite od održivih materijala. Tako su osmislili WISA Woodsat, nanosatelit veličine tek 10 centimetara, čija je površina napravljena od šperploče, piše Zimo.hr.

Finska kompanija Arctic Astronautics osmislila je ovaj satelit, koji teži tek jedan kilogram i napravljen je od jednostavnih materijala (šperploče i aluminijskih spojeva), sa željom da njihov satelit potakne svemirsku tehnologiju prema korištenju više ekoloških i obnovljivih materijala.

Temeljni materijal za šperploču je breza, a koristimo materijale koje možete pronaći u bilo kojoj trgovini građevinskim materijalom, pojasnio je glavni inženjer Artics Astronautics i jedan od suosnivača kompanije, Samuli Nyman.

"Glavna razlika je što je obična šperploča previše vlažna za korištenje u svemirskim uvjetima. Stoga ju stavljamo u posebnu vakumsku komoru kako bismo je isušili. Također, nanosimo tanki sloj aluminijskog oksida, koji bi trebao smanjiti neželjena isparavanja iz drveta u svemiru, a istovremeno ga štititi od erozije. Testirat ćemo i druge premaze i lakove na dijelovima drveta", rekao je Nyman.

Maleni satelit bit će opremljen senzorima poput onih za mjerenje atmosferskog pritiska, kako bi se mjerilo stanje samog satelita.

I baš kao svaki pravi pionir u svemiru, ovaj će satelit imati selfie štap te nekoliko kamera koje će snimati satelit u svemiru. Nadaju se da će konačne fotografije biti spektakularan pogled na satelit i svemir oko njega.

U planu je da Woodsat krene na svoje historijsko putovanje prije kraja ove godine.

Uspiju li u tome, Finci će preteći Japance koji su prvi najavili slanje drvenog satelita u svemir, ali je njihov rok za slanje 2023. godina.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)