Legenda proslavila 25. rođendan: PlayStation 1 je promijenio način zabave

Radiosarajevo.ba
Legenda proslavila 25. rođendan: PlayStation 1 je promijenio način zabave

Prva generacija igraće konzole PlayStation je proslavila 25. rođendan.

PlayStation 1 je debitovao u Japanu 3. decembra 1993, podsjeća portal Unilad. Sony je imao vrlo skroman početak kada je u pitanju ovaj uređaj. Ken Kutaragi i njegov tim su neumorno radili na stvaranju konzole u kojoj će svi uživati.

Prvi dan je prodato stotinu hiljada uređaja. Prije nego što će postati ubjedljivo najprodavanija konzola u svijetu, prodato je više od stotinu miliona uređaja.

Inovativnost i lakoća u korištenju su ljude učinili ovisnim o PlayStationu. Mnogi su satima provodili vrijeme igrajući igrice.

Jedan od čelnika odjela zaduženog za proizvodnju PlayStationa Jim Ryan je u svojoj posljednjoj objavi na blogu istakao da će ostati lideri u stvaranju globalnog brenda.

Veliki je broj onih koji su se prisjetili iskustava sa PlayStationom prve generacije. Nekima je upravo ovaj uređaj bio jedan od nezaboravnih poklona, navodi Unilad.

U međuvremenu, pretpostavlja se da će Sony na tržište plasirati petu generaciju ove igraće konzole već sljedeće godine i to uoči novogodišnjih praznika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije