Korisnici Whatsappa ozbiljno ugroženi

Radiosarajevo.ba
Korisnici Whatsappa ozbiljno ugroženi
Foto: Unsplash / WhatsApp uvodi novu karakteristiku

U javnost je dospjelo nekoliko izvještaja sigurnosnih stručnjaka u kojima se upozorava kako se WhatsApp nalazi pod napadom hakera, a sredstvo napada je video sa zloćudnim kodom. Sve što im treba je broj telefona koji koristi WhatsApp.

Kad god se otkrije nekakav sigurnosni propust u aplikaciji koju koriste milioni širom svijeta, kompanijama koje su napravile te aplikacije u najboljem je interesu da taj propust što prije riješe. Obično se oglase službenim saopćenjima u kojem savjetuju korisnicima šta napraviti.

No, ne i Facebook, piše Zimo.

U njihovoj popularnoj aplikaciji za direktno dopisivanje, WhatsApp, otkriven je sigurnosni propust koji ugrožava sve - i korisnike Androida i one na iOS-u, pa čak i one na Windows Phoneu (ako takvih još ima).

Naime, u javnost je dospjelo nekoliko izvještaja sigurnosnih stručnjaka u kojima se upozorava kako se WhatsApp nalazi pod napadom hakera, a sredstvo napada je video sa zloćudnim kodom. Sve što im treba je broj telefona koji koristi WhatsApp.

Prema njihovom izvještaju, hakeri mogu poslati MP4 datoteku sa zlonamjernim kodom korisniku WhatsAppa i onog trenutka kad ga korisnik pokrene, kreće i instalacija zlonamjernog koda. To hakerima omogućava udaljeno upravljanje uređajem, instalaciju malwarea, ali i mogućnost prisluškivanja korisnika.

Iako su ugroženi gotovo svi korisnici WhatsAppa, iz Facebooka, službeno nisu rekli ni riječi. No, da problem postoji priznali su potiho, objavivši informacije o ranjivosti na svojim stranicama za developere, piše Zimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije