Korisnici Androida, oprez: Pojedini APK linkovi za Pokemon GO 'zaraženi' virusom

Radiosarajevo.ba
Korisnici Androida, oprez: Pojedini APK linkovi za Pokemon GO 'zaraženi' virusom
Pokemon GO, hit igrica koja je donijela mala čudovišta u stvarni svijet, donijela je i neke brojne, ozbiljne posljedice. Pojedini igrači su opljačkani, teško povrijeđeni i sl, tražeći Pokemone, uz još neke, mnogo bizarnije priče.

Dakle, igrica je super popularna, ali problem je što nije još uvijek zvanično dostupna u svim zemljama, pa brojni traže razne načine da igraju, uključujući i download s neprovjerenih izvora.

 

Istraživači cyber kompanije Proofpoint objavili su kako su otkrili “zaraženi” link za Pokemon GO download. “Zaražena” aplikacija daje pristup 'trećoj strani' svim vašim informacijama koje su pohranjene na mobitelu.

 

Najbolji način da izbjegnete ovaj malware, jeste da sačekate da igra bude dostupna i u vašoj zemlji. No, kako vjerovatno to nećete učiniti, evo kako da budete sigurni šta “skidate” s interneta.

 

pokemon_uputstvo.jpg - Korisnici Androida, oprez: Pojedini APK linkovi za Pokemon GO

 

Downloadajte samo one APK Pokemon GO fileove sa stranica kojima “vjerujete” - ekipa s Tech Radara napravila je sjajno uputstvo kako to da napravite.

 

Jednom kad ste skinuli APK, provjerite koje dozvole traži aplikacija. Pokemon GO svakako će tražiti dosta dozvola, kao pristup lokaciji, kontaktima i kameri. Ali, 'zaražena' Pokemon GO aplikacija tražit će i pristup da telefonira, čita vaše SMS poruke, snima audio i provjerava šta vaš telefon pokreće na startupu. Ukoliko vidite ovo, skidate ili ste već skinuli lošu aplikaciju.

 

pokemon_uputstvo1.jpg - Korisnici Androida, oprez: Pojedini APK linkovi za Pokemon GO

 

Jednom, kad se skine zaražena aplikacija, teško ju je razlikovati od zvanične – jedino je da korisnik provjeri dozvole koje traži aplikacija i vidi da li ima nešto čudno. Da uradite ovo, kliknite na “Android Settings” i skrolajte do "Apps". Skrolajte dok ne dođete do Pokemon GO aplikacije i kliknite na nju, potom na "Permissions" i onda 'menu button' (tri tačke) da dođete do opcije "All permissions." Ovako ćete saznati šta aplikacija može uraditi na vašem telefonu.

 

Proofpoint ne objašnjava kako se riješiti zaražene aplikacije, dok Tech Radar kao najsigurniju opciju predlaže “Factory reset”. Ukoliko ovo budete radili – zapamtite da morate spasiti sve vaše fileove s mobitela: slike, muziku i sl. To jeste problem, ali je to jedini siguran način da se riješite te aplikacije.

 

Korisnici iOS-a zasad nemaju ovih problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije