Kompanija Alibaba tvrdi: Roboti dostavljači su odlični jer 'ne puše na poslu'

3
Radiosarajevo.ba
Kompanija Alibaba tvrdi: Roboti dostavljači su odlični jer 'ne puše na poslu'
Foto: YouTube / Kompanija Alibaba testira robote dostavljače u Kini

Kineski div za tehnologiju i e-trgovinu, kompanija Alibaba, nedavno je najavila plan o uvođenju 1.000 robota za isporuku u cijeloj zemlji ove godine. Kako je navedeno, to će zahtijevati neke dodatne napore da oni zamijene radnike.

Uvođenje robota za isporuku ima za cilj bolje rješavanje "problema posljednje milje" logističke isporuke što, prema pisanju The Registera, u kojem se inače gladak proces dostavljanja može upropastiti zbog saobraćaja, ljudskih grešaka i drugih nepredviđenih problema.

Kompanija Alibaba automatizira proces i testira svoje robote na fakultetima i u stambenim kompleksima umjesto da se oslanja na ljudske kurire, piše Futurism. "Alibabini roboti moći će putovati bez odstupanja ili zastoja u dimu", piše na blogu Alibabe.

Širom Sarajeva oblijepljeni plakati: Jeste li vidjeli Fuada Hadžihasanagića?

Širom Sarajeva oblijepljeni plakati: Jeste li vidjeli Fuada Hadžihasanagića?

Osim što registruje radnu snagu koju će uskoro pokušati automatizirati, Alibaba iznosi i neke prilično hrabre tvrdnje o tome što će njihovi roboti za isporuku moći postići.

U blogu navode kako je to "posljednji korak u putovanju koje se proteže od proizvođača do kupca"  napominjući da se ljudski kuriri odnosno dostavljači mogu izbubiti dok traže stan u nekom naselju, a roboti mogu izgraditi seobuhvatno razumijevanje svoje okoline dok se voze niz trotoare i biciklističke stale.

Osim toga, kompanija Alibaba tvrdi da roboti mogu iscrtati putanje ljudi i vozila i predvidjeti njihova kretanja pet do deset sekundi unaprijed uz tačnost od 99,9999 posto. Ipak, zaključuje se da je ova statistika sumnjiva jer je poznato da pješaci i vozači mogu biti nepredvidljivi. Ipak, mnogi su saglasni da ona naglašava koliko vjere Alibaba izgleda ulaže u budućnost u kojoj će dominirati robotika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije