Kolike su plaće u "Googleu", "Amazonu" i "Twitteru"?

2
Radiosarajevo.ba
Kolike su plaće u "Googleu", "Amazonu" i "Twitteru"?
Foto: Pixabay.com / Google logo/Ilustracija

Novi Zakon o transparentnosti plata u New Yorku stupio je na snagu 1. novembra, što znači da ljudi koji traže posao, ali i svi drugi koji su radoznali, mogu da saznaju koliko novca neke od najvećih svjetskih kompanija nude svojim zaposlenima. 

Prema zakonu, korporacije koje zapošljavaju u New Yorku moraju da objave raspon plate, koji uključuje minimalnu i maksimalnu platu za sve oglase za posao, promocije i mogućnosti transfera.

Ako kompanija nema svoje platne opsege na listi, imat će 30 dana od dobijanja obavještenja od Komisije za ljudska prava grada New Yorka, koja sprovodi Zakon, da ažurira svoje oglase za posao. U suprotnom mogla bi da bude kažnjena do 250.000 dolara po prekršaju, prenosi CNBC Make It.

Haris Zahiragić objavio sretne vijesti: 'Rodila nam se mala mrva Nur'

Haris Zahiragić objavio sretne vijesti: 'Rodila nam se mala mrva Nur'

Google u Indiji dobio kaznu od 161 milion dolara zbog nepoštenih praksi

Google u Indiji dobio kaznu od 161 milion dolara zbog nepoštenih praksi

Dok su pojedine velike kompanije počele da objavljuju raspon plata u oglasima za posao prije roka, čini se da su drugi poslodavci zastali ili da testiraju dio Zakona postavljanjem onoga što mnogi vide kao pretjerano široki raspon zarada.

Na primer, minimalna i maksimalna osnovna plata za poslovno planiranje u "Googleu" je skoro 100.000 dolara, što iznosi 8.333 dolara mjesečno. U oglasu za posao, "Google" napominje da raspon plata odražava "minimalni i maksimalni cilj za novozaposlene za poziciju na svim lokacijama u SAD", dodajući da je plata pojedinca na kraju određena lokacijom posla i dodatnim faktorima, uključujući vještine, iskustvo i obrazovanje.

Evo koliku platu nude neke od najboljih kompanija u New Yorku:

"Google"

"Google" je 1. novembra počeo da objavljuje raspon plata zajedno sa svim oglasima kompanije u SAD, potvrdio je portparol kompanije.

Specijalista za privatnost oglasa u "Googleu", koji radi u New Yorku, može da očekuje da će da zaradi osnovnu platu između 135.000 i 209.000 dolara, plus bonus i druge beneficije, dok stručnjak za prihode može da očekuje osnovnu platu između 103.000 i 157.000 dolara.

"Amazon"

Viši menadžer proizvoda u Amazonu, koji radi u New Yorku, ima osnovnu platu između 121.000 i 235.200 dolara, a korporativni savjetnik između 172.000 i 190.000 dolara.

U opisu oba posla navodi se da se plate zasnivaju na "različitim faktorima" uključujući lokaciju i "mogu da variraju u zavisnosti od znanja, vještina i iskustva".

"Deloitte"

Za AI analitičara navedena osnovna plata je 90.000 dolara, odnosno 7.500 dolara mjesečno.

"U 'Deloitteu' nije tipično da se pojedinac zaposli u visini ili blizu ranga za svoju poziciju, a odluke o naknadi zavise od činjenica i okolnosti svakog slučaja", navodi se u oglasu za posao.

Konsultant u zdravstvenom timu može da zaradi 105.000 dolara.

Neki oglasi za posao sa sjedištem u New Yorku na "Deloitteovoj" weblokaciji za karijeru uključuju minimalni i maksimalni raspon plata, dok drugi samo jednu cifru za procijenjenu platu.

"Pepsi Co"

Za višeg menadžera za strateška predviđanja i buduće vizije, navedeni raspon osnovne plate je od 132.000 do 142.300 dolara. Menadžer za uvid u e-trgovinu može da bude plaćen od 126.400 do 215.000 dolara.

"Twitter"

"Twitter" je uspostavio nivoe plata u SAD za svaki posao na osnovu troškova života i rada u gradu.

Inženjer mašinskog učenja koji radi u New Yorku zarađuje između 212.000 i 297.000 dolara, dok viši analitičar radne snage sa sjedištem u New Yorku ima platu između 142.000 i 200.000 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije