Ko je mlada naučnica zbog koje smo vidjeli prvu crnu rupu u historiji

Radiosarajevo.ba
Ko je mlada naučnica zbog koje smo vidjeli prvu crnu rupu u historiji
Foto: Facebook / Katie Bouman

Proteklih dana jedna od najvažnijih vijesti, pogotovo u sferi nauke, bila je objavljivanje prve fotografije crne rupe u historiji našeg čovječanstva.

Podvig je to bez presedana, iza kojeg je stajala armija od više stotina naučnika iz 40 država i mreža čudesnih teleskopa koja je raspoređena u šest zemalja.

Naime, tih šest teleskopa već neko je vrijeme "nišanilo" dvije crne rupe - jednu u našoj galaksiji, drugu u galaksiji M87 (više o svemu čitajte OVDJE) - i prikupljali su i analizirali podatke bez komunikacije s drugim opservatorijama.

Kad su podaci bili prikupljeni, otišli su u ruke jedne naučnice, koja je stvorila kompjuterski program koji je izradio prvu fotografiju crne rupe.

Riječ je o 29-godišnjoj Katie Bouman, bez čijih algoritama ovaj podvig nikad ne bi bio moguć. 

Nije to samo slika neke crne rupe i aureola prašine i plina udaljene od nas 50 miliona svjetlosnih godina. Ako vam još uvijek nije jasno zašto smo toliko fascinirani ovim otkrićem, pogledajte još jednom fotografiju i shvatite šta ste, zapravo, vidjeli

• Vidjeli smo tačku u kojoj sve što znamo o fizici nestaje
• Vidjeli smo tačku u kojoj prestaju postojati i vrijeme i prostor (!!!)

"Gledam u nevjerici kako se konstruira prva slika crne rupe koju sam ikada napravila", napisala je Bouman na Facebooku uz svoju fotografiju pored računara.

I, ne samo ona. Prva je to fotografija crne rupe koju je iko ikad napravio, pa je, ubrzo nakon što je svijet pogledao historijsku fotku, Bouman postala međunarodna senzacija na društvenim mrežama!

Američka demokratska zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez napisala je kako Bouman zaslužuje "svoje mjesto u historiji": "Čestitam i zahvaljujem na Vašem golemom doprinosu napretku znanosti i čovječanstva", objavila je Ocasio-Cortez na Twitteru. "Podrška #WomenInSTEM!"

Mladu naučnicu pohvalili su na društvenim mrežama i MIT i Smithsonian.

"Prije tri godine studentica MIT-a Katie Bouman vodila je projekt algoritma za izradu prve slike crne rupe", napisao je MIT Laboratorij za kompjuterske nauke i umjetnu inteligenciju. "Danas je ta slika objavljena."

No Bouman, koja sada predaje na Kalifornijskom tehnološkom institutu (Caltech), insistira na tome da njen tim, odnosno kolege koji su s njom radili na ovoj fascinantnoj snimci, zaslužuje jednake pohvale i zasluge.

"Niko od nas to nije mogao učiniti sam", rekla je za CNN, javlja Index.hr. "Snimka je nastala jer su na projektu radili različiti ljudi s različitim iskustvima i znanjima.“ 

Na algoritmu je mlada naučnica počela raditi još prije tri godine, dok je bila studentica na uglednom Univerzitetu Massachusetts Institute of Technology (MIT). Bila je voditeljica tog projekta uz pomoć tima iz MIT-ovog Laboratorija za informatiku i umjetnu inteligenciju, odjela Univerziteta Harvard Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i opservatorija MIT Haystack Observatory.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije