Kinezi u Zemljinoj kori buše rupu duboku 10.000 metara: Poznat i razlog

3
Radiosarajevo.ba
Kinezi u Zemljinoj kori buše rupu duboku 10.000 metara: Poznat i razlog
Foto: China Xinhua New / KIneski naučnici u Zemljinoj kori buše rupu

Kineski naučnici započeli su s bušenjem rupe duboke 10.000 metara u Zemljinoj kori. Iskopavanje najdublje bušotine u Kini počelo je u utorak 30. maja, u naftom bogatoj regiji Xinjiang, prema službenoj novinskoj agenciji Xinhua.

Usko okno u tlo će doprijeti u više od 10 kontinentalnih slojeva ili slojeva stijena i doći do sistema krede u kojem se nalaze stijene stare oko 145 miliona godina.

"To nije bio lak projekat. Konstrukcija nečeg takvog bi se mogla uporediti s velikim kamionom koji se vozi na dvije tanke čelične sajle", rekao je Sun Jinsheng s Kineske inženjerske akademije, a prenosi Bloomberg.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Predsjednik Xi Jinping je 2021. u obraćanju vodećim nacionalnim naučnicima pozvao na veći napredak u istraživanju unutrašnjosti naše planete kako bi se identificirali mineralni i energetski resursi i poboljšala procjena rizika od ekoloških katastrofa, kao što su potresi i erupcije vulkana.

Najdublja rupa koju je čovjek iskopao u Zemlji i dalje je ruska superduboka bušotina Kola, koja je 1989., nakon 20 godina bušenja, dosegla dubinu od 12.262 metra.

The drilling of China's first borehole over 10,000 meters deep for scientific exploration began on Tuesday in the Tarim Basin, northwest China's Xinjiang Uygur Autonomous Region xhtxs.cn/Iwq

Posted by China Xinhua News on Tuesday, May 30, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije