! / Kinezi izgubili kontrolu nad raketom od 21 tone: Evo i kad pada na Zemlju!

05. 05. 2021. u 14:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 511

Kineska raketa Long March 5B koja je izvan kontrole u orbiti oko Zemlje trebala bi oko 8. maja pasti kroz atmosferu.

Tačno mjesto gdje će raketa ući u atmosferu još nije poznato, rekli su iz američkog ministarstva obrane koje se uključilo u praćenje potencijalno opasne rakete, javlja Daily Mail.

Tačnu lokaciju znat će samo nekoliko sati ranije, kažu iz Pentagona, a do tad će se na stranici Space-Track redovito ažurirati lokacija rakete.

Čestice u atmosferi, velika brzina rakete i niz drugih varijabli znače da će tačnu lokaciju pada kineske rakete moći znati nekoliko sati ranije. 

Kina je prošle sedmice koristila ovu raketu kako bi u orbitu poslali prvi modul za svoju novu svemirsku stanicu, ali nakon što su obavili misiju, izgubili su kontrolu nad 30 metara dugim prvim stepenom rakete koji je u orbiti na visini između 162 i 306 kilometara.

Bez mogućnosti da ponovno pokrenu raketni motor, Zemlja će privlačiti raketu kojoj će se na putu naći razne molekule i čestice. Fluktuacije u atmosferi i druge varijable te visoka brzina znače da je točnu lokaciju moguće predvidjeti tek par sati prije pada. Zona u kojoj bi raketa mogla pasti je između geografskih širina Madrida i Pekinga na sjeveru, pa sve do Čilea i Wellingtona na Novom Zelandu na jugu.

Veća je vjerovatnoća da će raketa pasti u more, ali postoji mogućnost da dijelovi koji ne izgore u atmosferi padnu na naseljena mjesta. Slična stvar s kineskom raketom Long March dogodila se i lani u svibnju. Tad su dijelovi pali na sela u Obali Slonovače.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)