Kineska robotska letjelica ispustila 6 misterioznih objekata u Zemljinu orbitu

0
Radiosarajevo.ba
Kineska robotska letjelica ispustila 6 misterioznih objekata u Zemljinu orbitu
Foto: EPA - EFE / Kineska svemirska letjelica (Ilustracija)

Kineska tajnovita svemirska letjelica Shenlong ispustila je misteriozne objekte u orbitu koji je prate i emitiraju zbunjujuće signale, izazivajući globalna nagađanja o njihovoj svrsi.

Nedavno lansiranje kineske svemirske letjelice Shenlong (Božanski zmaj) 14. decembra iz centra za satelitsko lansiranje Jiuquan, potaknulo je nagađanja zbog primjene šest malih objekata, koje su amaterski promatrači neba označili slovima A do F i koje je ta letjelica ispustila u Zemljinu orbitu.

Amaterski astronomi su te misteriozne predmete okarakterizirali kao prateće uz kinesku eksperimentalnu orbitalnu letjelicu, koja nakon svojih misija u septembru 2020. i augustu 2022. godine i dalje privlači pažnju.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Scott Tilley, amaterski astronom, opisuje emisije iz misterioznih objekata kao mješavinu signala, od kojih tek neki prenose malu i ograničenu količinu podataka.

Objekti D i E, s druge strane, emitiraju signale bez podataka, odnosno služe samo kao objekti koji drže svoje mjesto. Tilley primjećuje jedinstvenost kineske misije, te potrebu za koordiniranim naporima promatrača s tla tokom nekoliko dana u prikupljanju podataka i sastavljaju dovoljno detalja.

NASA objavila snimak nevjerovatnog fenomena koji je prekinuo dio radio komunikacije na Zemlji

NASA objavila snimak nevjerovatnog fenomena koji je prekinuo dio radio komunikacije na Zemlji

Tilley podiže svijest o potencijalnim bliskim susretima između objekta A, u gotovo kružnoj orbiti i eliptičnim orbitama objekata D i E. Uprkos tek povremenim signalima, Tilley vjeruje da u ovoj kineskoj misiji postoji nešto što je razlikuje u poređenju s prethodnim navedenim misijama.

Pojavljuju se i poređenja kineskog Shenlonga i Boeingove svemirske letjelice za višekratnu upotrebu X-37B. Obje dijele razinu tajnosti oko njihovog razvoja i naravi njihovih misija, s tim da je kasniji bio dio NASA-inog projekta X-37 u kasnom 20. stoljeću te u konačnici evoluirao u projekt američkog ministarstva odbrane 2004. godine. Boeingov X-37B, srodan Shenlong-u, priprema se isto tako za novi testni let 28. decembra.

Kao što amaterski astronomi širom svijeta teoretiziraju o aktivnostima Shenlonga, Sjedinjene Države sa svojim Boeing X-37B održavaju diskretnu prisutnost u području svemirskih letjelica za višekratnu upotrebu.

Uzajamni nadzor između Kine i SAD-a, svaki koji čuva svoje projekte, potiče nagađanja međunarodne zajednice o njihovim trenutnim i budućim aktivnostima u Zemljinoj orbiti, donosi ScienceAlert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije