Kako stvarno izgleda internet

Radiosarajevo.ba
Kako stvarno izgleda internet
Foto: Peter Garritano / Internet se zapravo nalazi u mnoštvu zgrada koje se nazivaju “carrier hoteli"
Većina doživljava Internet kroz ekrane računara, telefona i tableta, ali se rijetko kada zapitamo kako se svi ti silni podaci prenose.

Ako fizički Internet zamišljate u obliku velikih zgrada ispunjenih kablovima i serverima, sa strogim osiguranjem, onda niste daleko od stvarnosti.

Peter Garritano, fotograf iz Brooklyna, posjetio je 2016. godine pet čvorišta (carrier hotela) u New Yorku kako bi široj masi približio kako internet izgleda u fizičkom prostoru. Njegove fotografije i danas su jedne od rijetkih zabilježene na ovom posebnom mjestu. 

I ne čudi, jer pristup ovim hotelima nije jednostavan. Na svakom ćošku vas čekaju stražari, sigurnosni kontrolni punktovi sa biometrijskim uređajima, pa čak i skrivene zamke, iskustvo je koje nosi Garritano.

Internet se zapravo nalazi u mnoštvu zgrada koje se nazivaju “carrier hoteli”, a u kojima se mreže operatera spajaju u jednu veću mrežu – odnosno Internet. Ovaj proces omogućuje na stotine kilometara kablova koji su spojeni na naizgled beskonačne redove servera, a fotograf ga je jednostavno opisao kao gnijezdo. 

 

A post shared by Peter Garritano (@petergarritano) on

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije