Kako je Pokemon GO pomogao djetetu s autizmom, majka oduševljena

Radiosarajevo.ba
Kako je Pokemon GO pomogao djetetu s autizmom, majka oduševljena
/ FOTO: Kidspot.com
Euforija zvana Pokemon GO nikoga nije ostavila ravnodušnim. Dok su jedni prihvatili igricu, drugi su žestoki protivnici.

Kako je u pitanju igrica koja se ne može igrati na jednom mjestu i za koju je potrebno mnogo kretanja izazvala je i neke pozitivne komentare. Ipak priča koja dolazi iz New Yorka nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

"Zahvaljujući sugestiji jedne majke čije dijete također ima autizam odlučila sam probati s Pokemon GO igricom. Skinula sam igricu, dala Ralphieju i vidjela da je bila u pravu. Ova stvar je nevjerovatna. Nakon što je uhvatio jednog u pekari bio je jako uzbuđen. Istrčao je da ih uhvati još. Drugi dječak ga je vidio i prepoznao šta radi. Tog trenutka imali su nešto zajedničko. Pitao je Ralphieja koliko je uhvatio pokemona, a on nije odgovorio. Vidio je pokemona i ulovio ga. Potom je dječak pokazao koliko ima pokemona (preko 100), a Ralph je bio oduševljen. Pozdravili su se i nastavili zajedno tražiti pokemone. Malo je nedostajalo da zaplačem", kaže Leonore Koppelman iz New Yorka i nastavlja:

"Potom je kod komšija na stepenicama uhvatio još jednog, a naša prijateljica je izašla i razgovarala s njim. Rekla mu je da ima mnogo pokemon aktivnosti na igralištu, a on je molio da idemo tamo. Nikada ne želi ići na igralište noću, jer to nije dio njegove rutine. Obično se strogo drži rutine. Bili smo u šoku. Kada smo došli tamo djeca su mu prišla i igrali su se zajedno. Razgovarao je s njima. Nisam znala da li da se smijem ili da plačem. Potom je želio da ih nađemo još i hodali smo sve do 30. avenije. Odrasli su također lovili pokemone. Ovi potpuni stranci su mu davali savjete gdje da nađe pokemone. 'Jedan je tu iza ugla, idi uhvati ga', govorili su, a on je smijući se otrčao. Čak bi se i zahvaljivao ljudima", kaže Leonore.

"Moje autistično dijete se socijalizira. Razgovara s ljudima. Smije se. Učestvuje u razgovoru s više ljudi. S totalnim strancima. Ugleda se na njih. Smije se s njima. Dijeli nešto zajedničko. Ovo je nevjerovatno. Ovo je san za majke čije djeca imaju autizam", napisala je Leonore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije