Kako da provjerite šta sve Facebook zna o vama

Radiosarajevo.ba
Kako da provjerite šta sve Facebook zna o vama
Arhiv / Ilustracija
Sa dvije milijarde korisnika, Facebook svakog časa smišlja nove načine kako da nas što duže zadrži na ovoj društvenoj mreži.

A, što duže vremena skrolamo, lajkamo i klikćemo, to Facebook zna više o nama.

Upravo je ovo detalj koji im omogućava da ubiru veliki novac na reklamama, a jedan od glavnih ciljeva ove društvene mreže jeste kako da nas što više uključi u interakciju s plaćenim oglasima.

Jedan od načina na koji to radi jeste da o svakom od nas prikuplja sitne detalje i prilagođava ih tržištu - samo "fragmentiće" onoga što je Facebook prikupio o vama možete provjeriti klikom na ovaj LINK.

Tu možete provjeriti šta zna o vama, kako vas opisuje i kako Facebook vidi vaše interese.

I ne samo to, vidi koji OS koristite, imate li tablet ili ne, putujete li, pa čak i kojem političkom pravcu "naginjete". Njihova predviđanja bazirana su na osnovu naših lajkova i postova, lokacija, karijere, ali i na osnovu naše interakcije s pojedinim reklamama.

Pritom, ne zaboravite da su ovo "samo" podaci koji su javno dostupni, a i mi smo ih svojevoljno dali...

Ne zaboravite provjeriti dio "Your categories" (u dijelu "Your information"), gdje možete brisati ono čim niste zadovoljni. No, vrijedi naglasiti da ovo neće smanjiti obim reklama koje vam Facebook nudi, samo će reklame biti manje "krojene" za vas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije