Kako će 5G telekomunikacije promijeniti naš svijet?

Radiosarajevo.ba
Kako će 5G telekomunikacije promijeniti naš svijet?
Foto: Pixabay / Ilustracija
Nije lako vrijeme biti internacionalac i tražiti globalna rješenja za globalne probleme.

 Ipak, ironično, mi smo na rubu nove ere međunarodne povezanosti kada su dnevni životi ljudi širom svijeta povezani više nego ikada prije.

Napredak tehnologije doveo je do pete generacije (5G) telekomunikacija. Uvođenjem ove tehnologije doći će do ogromnih društvenih promjena, piše Weforum.org.

Gdje će nas odvesti 5G?

5G je tehnološki odgovor koji će omogućiti milijarde novih konekcija koji će biti sigurne i stalne. 5G će zahvatiti svaku industriju, automobile, zdravstvenu zaštitu, proizvodnju i distribuciju, hitne službe, samo ih imenujte.

Namjenski dizajnirana kako bi sve industrije mogle iskoristiti nove mogućnosti povezanosti mobilnih uređaja na načine kakvi do sada nisu bili poznati. 

Generacijska promjena u mobilnim komunikacijama neće se pojaviti preko noći. Zahtjeva ogroman napor u istraživanju i razvoju i neophodnim resursima. Za 4G, koja je sada prisutna, trebalo je gotovo deset godina da se upostavi, a izazovi nisu bili laki. Desetine hiljada problema trebalo je riješiti, kako i navode inženjeri iz kompanije Qualcomm koja je izumila 4G tehnologije.

 "Kada signal napusti baznu stanicu podvrgnut je gubitku do 130 decibela prije nego stigne do vašeg telefona. To je gubitak na koji morate računati kada emitirate snagu signala veličine planete Zemlje koji se onda smanji na nivo male baterije", opisao je jedan od inženjera Qualcomma.

To je veliki gubitak snage i zahtjeva veliko znanje kako bi kompenzirali efekte guvitaka riječi, slika, podataka koje šaljemo stalno.

"Koristi i prednosti 5G tehnologije moći ćemo osjetiti nekada u 2019. godini. Vjerujemo da će 5G promijeniti svijet mnogo više nego što su to uradili 3G i 4G. To će biti revolucionarno kao uvođenje električnih automobila od kojih će cijele ekonomije profitirati", navode iz Qualcomma.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije